Bomuld og sukker kan blive Afrikas hvide guld, hvis EU og USA afskaffer deres forvridende landbrugsstøtte, viser 2 programmer på DR TV.
Sibiri Sanou drømmer om at tjene så meget på sin lille bomuldsmark, at han kan få råd til at sende sine børn i skole, give dem mad, tøj og medicin. Han bor i et af verdens fattigste lande, Burkina Faso i Vestafrika.
Men Sibiri Sanou og et par millioner andre afrikanske småbønder er oppe imod amerikanske bomuldsfarmere som Ronnie Hopper fra Texas. De har hver flere tusind hektar med bomuld og får i snit en million kroner i statsstøtte om året.
Så selv om det er dyrere at producere bomuld i USA end i Afrika, dumpes amerikansk bomuld på verdensmarkedet og får prisen til at styrtdykke. Til skade for Sibiri Sanou og hans kolleger.
I Tanzania glæder Simon Nadhcuwa sig over, at et sydafrikansk firma har fået gang i den lokale sukkerfabrik, der skrantede i de mange år, den var ejet af staten. Han har nu udvidet sin lille sukkermark, som sikrer ham en fast årlig, indtægt.
Simon Nadhcuwa og millioner af afrikanske småbønder kunne dyrke meget mere sukker, hvis ikke det var fordi EU hvert år dumper enorme mængder sukker på verdensmarkedet. Det er dyrere at producere end sukker i Tanzania, men EU-sukkeret kan alligevel sælges til spotpris, fordi det er støttet.
Afsætning af bomuld og sukker kan blive Afrikas hvide guld. Det kan – mere effektivt end udviklingsbistand – hive afrikanere ud af fattigdommen. Men det kræver, at vi i de rige lande lever op til princippet om ægte frihandel og fjerner vores forvridende landbrugsstøtte
Globalisering og øget verdenshandel kan være til fordel for både rige og fattige lande: Vi kan alle blive rigere, når varer fremstilles, hvor det kan ske billigst. Forbrugerne sparer penge, og fattige, afrikanske lande kan blive draget ind i den globalisering og verdenshandel, som de i dag næsten er udelukket fra.
Men forandringen gør ondt på nogen, bomuldsfarmeren i Texas og sukkerroeavleren på Lolland, og derfor går det trægt med at afvikle støtten..
2 TV-programmer under fællestitlen ”Lad os Handle” besøger bomuldsbonden i Burkina Faso og bomuldsfarmeren i Texas, sukkerrørsavleren i Tanzania og sukkerroeavleren på Lolland.
Verdenshandelsorganisationen WTOs generaldirektør, Supachai Panitchpakdi, og andre af verdens førende eksperter i international handel, medvirker også sammen med udviklingsøkonom Christian Friis Bach.
Deres budskab er klart: Der skal handles og vises politisk vilje fra de rige lande, hvis nogle af verdens mest forarmede lande skal handle sig ud af fattigdomssumpen.
Det første program, ”Det hvide guld”, om Burkina Faso, USA og bomulden bliver sendt på DR 2 i aften onsdag den 25. maj kl. 18.25 og på DR 1 søndag den 5. juni kl. 12.55.
Det andet program, ”Sukker efter forandring”, om Tanzania, Lolland og sukker bliver sendt på DR 2 torsdag den 26. maj kl. 18.20 og på DR 1 søndag den 12. juni kl. 12.55.
Programmerne er produceret af Dansk AV Produktion med støtte fra Danida og Undervisningsministeriet.