Når NGOernes store Danida-støttede kampagne “Verdens Bedste Nyheder” går i luften igen i september, er det med budskabet om, at FN’s 2015-mål snart bliver nået. Men for mange af verdens fattige kvinder er der stadig alt for langt til målstregen.
Om 4 år skal verdens fattigdom være halveret, spredningen af hiv/aids være stoppet, alle børn gå i skole, og så skal der være ligestilling mellem kønnene.
På det punkt er vi så langt fra målstregen, at målene mister forbindelsen med virkeligheden, hedder det i foromtalen til en stor konference om emnet, som finder sted på Christiansborg tirsdag d. 16. august.
For hvordan halverer du i virkeligheden verdens fattigdom, når halvdelen af verdens befolkning kun har begrænset indflydelse på deres landes politik og økonomi?
Hvordan stopper du spredningen af hiv/aids, når en stor del af klodens befolkning ikke kan bestemme, hvornår og med hvem de har sex?
Hvad betyder det, at alle børn kommer i skole, når mange af dem bliver taget ud igen som 12-årige, fordi de skal giftes?
– De fattigste i verden er blevet efterladt… Der skal ligestilling, inklusion og bæredygtighed til, og kvinders rettigheder må styrkes, sagde FN’s generalsekretær Ban Ki-moon, da statusrapporten for 2015-målene blev offentliggjort tidligere i år.
Janice G. Førde, forkvinde for den danske udviklingsorganisation Kvindernes U-landsudvalg, er enig med FN-chefen:
– Der skal en større indsats til for at rette op på kvinders manglende rettigheder og adgang til verdens ressourcer. Intentionerne bag målene er gode, men de måler ikke pigers og kvinders virkelighed.
– Nok begynder mange piger i skolen, sådan som 2015-målene gerne ser det, men mange af dem bliver taget ud i 5.-6. klasse, fordi de skal arbejde derhjemme, fordi de skal giftes og have børn, eller fordi vejen til skole er usikker, og de risikerer at blive overfaldet.
– De overvejelser har 2015-målene overhovedet ikke med. Ligestilling og køn skal være en del af alle 8 mål, anfører hun.
Anna Villumsen fra Afrika Kontakt er enig:
– Det tredje 2015-mål sigter på ligestilling mellem kønnene. Man måler på antallet af piger under uddannelse, kvinders adgang til arbejdsmarkedet og kvinders repræsentation i parlamenter. Men man kigger slet ikke på problemet omkring vold mod kvinder, herunder politisk motiveret vold, som er en kæmpe barriere for at opnå ligestilling.
– Vi ved, at kvinder fortsat bliver udsat for vold og voldtægt, specifikt fordi de er kvinder. Det sker i f.eks. Zimbabwe, hvor over 2.000 kvinder blev voldtaget ved sidste valg i 2008 og vi hører om det fra DR Congo og Libyen.
– Vold og trusler er den største barriere for aktiv deltagelse i politik og i samfundet, og det hæmmer retten til at bestemme over ens eget liv og fremtid. Det kalder jeg hverken ligestilling eller udvikling, siger hun.
Kan verdens kvinder overhovedet komme i nærheden af målstregen i alle otte 2015-mål? Hvad skal der til for at få verdens øjne op for de problemer, der blokerer for halvdelen af verdens potentiale?
Konferencen ”The Millennium Development Goals seen through international gender lenses” vil søge at give svar på netop de spørgsmål.
Oplægsholderne vil fortælle om virkeligheden set fra deres ståsted, diskutere og komme med løsningsforslag – ikke statslederne, men de personer der faktisk skal løse problemerne – dem der driver værket frem mod 2015.
Sammen vil de give os en dosis virkelighed: Hvordan står det egentlig til ude i virkeligheden, der hvor kampen om ligestilling for alle finder sted!
Konferencen finder sted den 16. august, klokken 13-16.30 i Fællessalen på Christiansborg.
Hvis I vil deltage, skriv da venligst til [email protected] og tilmeld jer inden den 15. august.
Læs meget mere i U-landsnyts kalender – se
http://www.u-landsnyt.dk/kalender-indhold/konference-virkelighedens-2015-hvornar-kommer-verd