2/3 af danskerne aner ikke hvem Christian Friis Bach er

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Udviklingsminister Christian Friis Bach (R) er kåret til regeringens mest ukendte og usynlige minister, skriver dagbladet BT torsdag på baggrund af en frisk rundspørge foretaget af TNS Gallup fra 7. til 12. december.

Efter at have interviewet 1.012 repræsentativt udvalgte vælgere og spurgt dem “Hvilke ministre har du slet ikke noget indtryk af?” kommer Friis Bach ind på en klar førsteplads. Hele 66 procent – eller 2/3 – kan ikke genkende ham eller har noget indtryk af hans indsats.

Den 46-årige agronom tager Gallup-målingen til sig og siger til BT, at “det rammer én. Ikke fordi jeg skal være kendt… men det her er mit drømmejob og det er mit ansvar at gøre det bedre og få danskerne med… det er mit nytårsforsæt”.

I Berlingske onsdag tegner der sig et lignende billede. Avisen har bedt danskerne vurdere de 23 ministres indsats i SRSF-regeringen på en skala fra 1 til 100.

Her har 73 af 100 danskere valgt ikke at give Friis Bach nogen karakter, fordi de ikke kender ham godt nok til at kunne vurdere ham.

“Mangler pondus”

Politisk kommentator og fhv. spindoktor Peter Mogensen siger til BT, at “det er ikke nok at lave politiske aftaler, ingen hører om. Ministrene skal også slås for at komme i medierne”.

Christian Friis Bach topper listen over landets mindst kendte ministre sammen med handels- og investeringsminister Pia Olsen Dyhr (SF), minister for by, bolig og landdistrikter Carsten Hansen (S), klima-minister Martin Lidegaard (R) og fødevareminister Mette Gjerskov (S).

“Sammen med Pia Olsen Dyhr sidder Christian Friis Bach på emner, der bare ikke interesserer os”, siger Peter Mogensen. Men de fem politikere mangler generelt set pondus, mener han.

Peter Mogensen nævner tidl. udviklingsminister Søren Pind fra Venstre: “Når han tog til Afrika, fik han TV-hold med og gav nærmest indtryk af, at han var nede og skabe nye kolonier. Han har det talent”.

På Friis Bachs næste rejse til u-landene, nemlig til Nepal og Bangladesh i januar, er journalister budt med om bord.

Nej til U-landsnyt.dk

Ministeren fik i efteråret tilbud om at blive lejlighedsvis kommentator her på U-landsnyt.dk ved at få tilknytning som fast blogger, men svarede, at han ikke havde tid.

Tilbuddet fremkom på baggrund af tidligere målinger, der også viste ringe kendskab til hans person, og et udtalt ønske fra redaktionen om at styrke den udviklingspolitiske debat i et forum, der erfaringsvis samler mange aktører omkring dansk bistand med heraf afledte (kvalificerede) reaktioner og indspark til ministeren, Danida og andre.

Det foregår på den eneste nyhedsplatform herhjemme, der er helliget u-landene og dansk og internationalt bistandsvirke og som har tiltrukket et stigende antal globalt interesserede læsere siden starten i 2003.