3 fromme RCT-ønsker til Per Stig

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Blog-KOMMENTAR af koordinator i Rehabiliterings- og Forskningscentret for Torturofre (RCT) i København

Af Tue Magnussen

Når udenrigsminister Per Stig Møller (K) fredag mødes med sin amerikanske kollega, bør kampen mod tortur stå højt blandt punkterne, hvis vi på RCT skulle sætte dagsordenen, som man siger.

Samtalen mellem Per Stig Møller og USAs nytiltrådte udenrigsminister Hilary Clinton i Washington bør ikke kun som bebudet handle om Afghanistan, Mellemøsten, verdensøkonomien og klimatopmødet – for slet ikke at nævne ”hypotetiske spørgsmål” som en vis dansk kandidat til posten som NATOs ny generalsekretær.

Det er ikke alene det første møde mellem en dansk minister og den nye regering i USA, men også en chance for realisere opfordringen fra den internationale anti-tortur bevægelse ”Together Against Torture”.

Med præsident Obama i spidsen vil USA utvivlsomt være mere lydhør over for danske synspunkter omkring den traditionelle danske mærkesag, arbejdet mod tortur.

Efter præsident Obamas bebudede lukning af Guantánamo og afstandtagen til tortur synes der nu at være større fodslag og enighed i fordømmelse af tortur mellem Danmark og USA.

På RCT har vi især 3 ønsker, som vi håber Per Stig vil fremføre for at fastholde Danmarks traditionelle rolle som foregangsland i arbejdet mod tortur.

– For det første håber vi, at den danske udenrigsminister vil opfordre den nye Obama-administration til at undersøge og retsforfølge Bush-administrationen for dens ansvar for Guantánamo og brug af tortur.

– For det andet håber vi, at Danmark vil søge at få nogle acceptable svar fra den nye administration vedr. den amerikanske efterretningstjeneste CIAs overflyvninger af Danmark ved transport af terrormistænkte til hemmelige tortur-fængsler.

Sidste efterår fremlagde Per Stig Møller regeringens egen redegørelse om CIAs omstridte overflyvninger. Men redegørelse var ikke fyldestgørende, fordi Bush-administrationen nægtede at give klare svar, erkendte udenrigsministeren dengang.

I sidste uge opfordrede FNs særlige rapportør for tortur, Manfred Nowak,i en rapport om sit besøg i Danmark til at der laves en uvildig undersøgelse af CIA-overflyvningerne af Danmark og Grønland.

– For det tredje håber vi, at Danmark vil opfordre USA til at tilslutte sig og ratificere tillægsprotokollen til FNs konvention mod tortur. Tillægsprotokollen, der er vedtaget i FN på dansk initiativ, giver FNs observatører adgang til fængslerne i de lande, der har tiltrådt protokollen.

Men det har USA ikke. Sammen med 3 andre lande stemte USA under præsident Bush imod vedtagelsen af Tillægsprotokollen på FNs generalforsamling i december 2002 . Havde Tillægsprotokollen været på plads kunne vi måske have undgået både de forfærdelige fotografier af tortur og mishandling i Abu Ghraib og i Guantánamo-lejren.

Indlægget, der er stillet til rådighed for u-landsnyt.dk, er også bragt på www.rct.dk