3 NGOer sat udenfor Danmarks Indsamlingen: Reagerer med brev til Danmarks Radio – Kommentar: For meget brødnid og for få visioner

Forfatter billede

3 mellemstore danske private organisationer – såkaldte NGOer – er vrede over, at de ikke blev indbudt til at være med i feltet af hjælpe- og bistandsorganisationer, som deltog i og nu nyder fordel af det overvældende resultat af årets Danmarks Indsamling.

Det er ASF-Dansk Folkehjælp, Caritas Danmark og Mission Øst. De har nu sendt et slags åbent brev til Danmarks Radio og de 12 organisationer, som deltog i Danmarks Indsamlingen. Heri argumenterer de forsmåede for at brede indsamlingsfeltet ud og se på hele indretningen af indsamlingen.

Brevet gengives her i sin helhed som DOKUMENT

————
Til
Danmarks Radio
v/Generaldirektør Kenneth Plummer
og
De 12 organisationer bag Danmarks Indsamling
v/ Mogens Damgaard, talsmand, Red Barnet.

København den 2. februar 2010

Vedrørende Danmarks Indsamling 2010

Allerførst et stort tillykke til Danmarks Indsamling og organisationerne bag med et meget flot indsamlingsresultat. Vi glæder os over de mange indsamlede penge, der nu bliver til hjælp for jordskælvsofre i Haiti og kvinder i Afrika.

Forud for indsamlingen henvendte undertegnede organisationer sig i al fortrolighed til Danmarks Radio med henblik på deltagelse i dette års indsamling. Vi gjorde det i fortrolighed, fordi vi ikke ville risikere en offentlig polemik til skade for Danmarks Indsamling.

Der kom ingen nærmere tilbagemelding på henvendelsen.

Med denne henvendelse ønsker vi at tage konceptet for Danmarks Indsamling op mere principielt. Vi finder det helt urimeligt, at Danmarks Radio og de 12 indsamlingsorganisationer har udelukket andre organisationer fra at deltage i indsamlingen.

Forslag:

Vi foreslår, at der udarbejdes en ny model for Danmarks Indsamling. Den skal sikre:

• En større bredde blandt de deltagende organisationer, så alsidigheden og mangfoldigheden inden for hjælpeorganisationerne på udviklingsområde i højere grad afspejles.
• En gennemgående ændring af de kriterier, som er gældende for udvælgelsen af indsamlingsformål og de organisationer, som tilgodeses af indsamlingen
• At Danmarks Radios public service forpligtelse også afspejler sig i forhold til Danmarks Indsamling.
• At licensbetalt TV ikke favoriserer enkeltorganisationer.

De 12 indsamlingsorganisationer og Danmarks Radio bør invitere til en bred dialog om, hvordan det kan ske. Vores indspil til en sådan debat vil bl.a. være, at:

• De deltagende organisationer udvælges på baggrund af ansøgning. Afgørende er relevans og kompetence i forhold til det konkrete indsamlingsformål.
• En bredt sammensat komité træffer beslutning om indsamlingsformål og hvilke deltagende organisationer/projekter, der skal deltage i den enkelte Danmarks Indsamling.
• Antallet af deltagende organisationer de enkelte år kan godt begrænses. Til gengæld skal bredden over tid øges, så flere end de samme 12 organisationer kommer på plakaten i løbet af f.eks. 5 år.
• Der skal fortsat være nogle objektive kriterier for at kunne deltage/ansøge. For at sikre kvaliteten skal deltagende organisationer f.eks. have modtaget støtte fra Udenrigsministeriet/Danida.
• Fokus fastholdes på 2015 Målene. De gælder som bekendt for hele verden. Afrika er længst fra at nå målene, og en prioritering af Afrika er derfor rigtig. Men Afrika bør ikke være modtager alle år. De fleste fattige i verden bor faktisk uden for Afrika!
• Offentlighed om finansieringen af Danmarks Indsamling og implementeringen af projekterne.

Uddybning:

Eftersom indsamlingsformålet i 2010 blev udvidet til også at omfatte jordskælvsofrene i Haiti, fandt ASF-Dansk Folkehjælp, Caritas og Mission Øst det i endnu højere grad urimeligt, at Danmarks Radio med dets public service forpligtelse og de 12 indsamlingsorganisationer bag har gjort Danmarks Indsamling til et eksklusivt selskab.

Det sker på trods af intentionerne bag ”forløberen”, DM i indsamling. Den havde et koncept, der tog sigte på også at afspejle bredden blandt indsamlingsorganisationerne i Danmark. Og dem er der jo som bekendt en del af, når det gælder udvikling og nødhjælp.

Undertegnede organisationer er alle aktive for at hjælpe ofrene for jordskælvet i Haiti. Nogle af os er såmænd også aktive i Afrika – ikke mindst til fordel for kvinder.

Vi finder det ganske enkelt ikke rimeligt, at DR understøtter indsamlingsaktiviteter for Danmarks såkaldt 12 største hjælpeorganisationer uden at skele til deres kvalitet og relevans – f.eks. når det gælder jordskælvsofre i Haiti.

Udvælgelsen af de 12 største organisationer i Danmark er i øvrigt begrundet ud fra nogle helt bestemte forudsætninger. Andre forudsætninger ville give et andet resultat.

Uden at ville pege fingre ad nogen – det ser vi ikke noget formål i – så vil vi hellere pege på, at ASF-Dansk Folkehjælp, Caritas og Mission Øst i høj grad er relevante i forhold til Haiti.

Caritas f.eks. som del af et af de internationale netværk, der kraftigst har responderet på jordskælvet (katolske kirkelige hjælpeorganisationer,red.). Men også ASF-Dansk Folkehjælp og Mission Øst er særdeles aktive og arbejder gennem internationale netværk og partnere, ligesom alle tre organisationer har indsamlinger kørende. Det gælder også andre organisationer.

Nu er ærindet ikke så meget Danmarks Indsamling 2010, der jo ekstraordinært udvidede indsamlingsformålet. Tilsvarende synspunkter kan gøres gældende i forhold til ”den normale” Danmarks Indsamling, hvor der fokuseres på landsigtet udviklingshjælp.

Danmarks Indsamling 2010 har blot eksponeret konceptets urimeligheder i højere grad end tidligere.

Vi har forståelse for, at der et eller andet sted må være en grænse for, hvor mange organisationer, der kan være med i et indsamlingsshow og hvor mange organisationer, der kan komme på plakaten og blive præsenteret.

Ligeså sætter nødvendigheden af et vist projektvolumen og projektvarighed sine begrænsninger for antallet af deltagende organisationer. Men det er ikke nødvendigvis organisationernes størrelse, der skal sætte grænsen.

Det må være kvalitet og relevans, sådan som det i øvrigt er det, når Udenrigsministeriet/Danida vælger at støtte en lang række organisationer på såvel nødhjælpsområdet, som når det gælder langsigtet udvikling.

Endelig kommer man ikke uden om, at Danmarks Indsamling også handler om, at de medvirkende organisationer får en mediemæssig eksponering, som giver netop disse organisationer et yderligere fortrin i indsamlingsarbejdet i Danmark.

Afslutning:

Som nævnt er det vort ønske at komme i dialog med DR og de 12 organisationer om fremtidens Danmarks Indsamling, hvorfor vi vælger at orientere bredt om denne henvendelse.

Vi imødeser således et svar på denne henvendelse fra DR og de 12 organisationer bag indsamlingen

Med venlig hilsen

ASF-Dansk Folkehjælp, v/generalsekretær Klaus Nørlem
Caritas Danmark, v/generalsekretær Jann Sjursen
Mission Øst, v/generalsekretær Kim Hartzner

På vegne af de tre organisationer,

Jann Sjursen
Caritas Danmark
Vibevej 7A, 2400 København NV
[email protected], tlf. 38 18 00 24/30 26 49 01

Kopi til: DR’s bestyrelse, Lytternes og Seernes Repræsentant i DR, NGO-Forum, ISOBRO samt danske u-lands-NGOer bredt.

——————–
KOMMENTAR

Af Jesper Søe
journalist

Der er desværre alt for meget brødnid og alt for få visioner om fremtidens Danmarks Indsamling i de 3 organisationers brev.

Danmarks Radio besluttede over hals og hoved at klaske 2 vidt forskellige indsamlinger sammen i stedet for at gøre det eneste rigtige: Holde et særligt indsamlingsshow for Haiti nu og udskyde den store Danmarks Indsamling 2010 for Afrikas kvinder til senere på året.

Akkurat som det er gjort før – nemlig efter tsunamien i december 2004. Og med stor succes.

Nu gik det sådan, at jordskælvsofrene på Haiti – som i forvejen modtager pengestrømme andre fattige og uattraktive u-lande kun kan drømme om – fik mange flere midler end Afrikas millioner af fattige og udsatte kvinder.

For det endte jo med, at man samlede ind 2 gange til det ene og kun een gang til det andet. En stribe NGOer holdt nemlig selvstændige indsamlinger til Haiti, før de gik igang med det samme igen i lørdagens TV-show.

De første mange indsamlingstiltag har angiveligt indbragt omkring 50 mio. kr og Danmarks Indsamlingens Haiti-halvpart løber op i 65 mio. kr. Det er 115 mio. kr. i alt til Haiti og 65 millioner til et helt kontinents kvinder (den anden “Danmarks-halvpart”).

Det er absurd og i bund og grund ude af pagt med den oprindelige ide med den store fælles årlige indsamling, som dengang hed “DM i indsamling”. Her var det de store “stille” katastrofer, som skulle sættes i fokus. Fordi de dækker langt, langt flere mennesker end enkeltstående naturkatastrofer.

Det var modigt gjort dengang – og endte naturligvis med ikke at holde en meter i det hæsblæsende mediedanmark anno 2010.

Se, det burde de 3 vragede NGOer have taget op i deres brev. Det burde have været udgangspunktet for deres betragtninger.

Og i virkeligheden ville de have stået sig meget bedre ved at hæve sig over medie- og indsamlingstummelen og pege på de overordnede problem-stillinger – i stedet for at forfalde til kritik, som vanskeligt kan fortolkes anderledes end ærgrelse grænsende til harme over ikke at sidde med ved fadet.

Med tanke på, hvem der står som afsender, er det ekstra skuffende, at de ikke gjorde det.

Kommentaren er stillet til rådighed for u-landsnyt.dk