Krige, konflikter og nu også en langvarig tørke har haft store konsekvenser for regionen, hvor stadig flere sulter og hungersnød truer.
I Sydsudan alene har knap 5 millioner mennesker, heraf mere end 1 million børn, akut behov for mad, og FN erklærede i sidste måned hungersnød i den nordlige del af landet.
Samme udvikling frygtes nu i andre dele af Afrikas Horn.
Med en ny bevilling på 300 millioner kroner vil Danmark støtte indsatser gennem FNs fødevareprogram, det internationale Røde Kors og danske NGOer i de berørte områder.
Ulla Tørnæs er netop vendt hjem fra Kenya, hvor hun har fået et førstehåndsindtryk af den krise, som udspiller sig disse dage.
Langvarige indsatser
Det danske bidrag er et kontant svar på FNs appeller om øgede humanitære bidrag til fødevarekrisen på Afrikas Horn.
Lige nu er under 6 % af FNs humanitære appeller for indsatser i Sydsudan, Somalia og Yemen finansieret, så der er stort behov for flere penge til akut hjælp for at forhindre sult.
Udover akut nødhjælp, vil det danske bidrag også gå til mere langvarige indsatser, der skal styrke fødevaresikkerhed og øget modstandskraft i regionen. Det skal bidrage til at forhindre en lignende sultkatastrofe i fremtiden.
Det danske bidrag på 300 millioner kroner er fordelt mellem følgende organisationer: FNs Fødevareprogram, World Food Programme (75 mio. til indsatser på Afrikas Horn), Internationalt Røde Kors (100 mio. kr. til indsatser i Somalia og Yemen) og en NGO-runde rettet mod Udenrigsministeriets humanitære partnere, der arbejder i de berørte lande (125 mio. kr.).
Midlerne i NGO-runden forventes fordelt i løbet af den kommende måned, mens bidragene til WFP og ICRC forventes udbetalt snarest.