3,9 mio. tabt på svindel i bistanden

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

I 2009 og 2010 er i alt 101 sager om finansielle uregelmæssigheder (dvs svindel) i bistanden afsluttet.

For de afsluttede sager de 2 seneste år er der konstateret et reelt tab på 3,9 mio. kr., skriver udenrigsministeriet i en pressemeddelelse fredag.

Da en stribe sager ikke er afsluttet, kan det endelige tab vise sig at være større.

Ministeriets pressemelding bringes her i sin helhed:

Udenrigsministe-riet har d.d. (17.12.10) besvaret en anmodning om aktindsigt i sager tilsendt Rigsrevisi-onen om finansielle uregelmæssigheder i bistanden i perioden 1. juli 2009 til den 1. november 2010.

For at muliggøre en mere bred og faktuelt baseret diskussion om misbrug med dansk udviklingsbistand, kan materiale efter anmodning udleveres til andre interesserede.

Det drejer sig om 194 dokumenter, dækkende 152 sager hvoraf 77 er afsluttet i perioden. Udenrigsministeriet har i 7 af sagerne foretaget undtagelse af visse oplysninger af hensyn til igangværende opklaring af eventuelle strafbare forhold, Danmarks forhold til fremmede stater og beskyttelse af enkeltpersoner.

I årene 2009 og 2010 er i alt 101 sager vedrørende finansielle uregelmæssigheder i bistanden afsluttet. For de afsluttede sager de to sidste år er der konstateret tab på 3,9 mio. kr.

Det er regeringens klare politik at svindel ikke accepteres. Enhver mistanke om svindel bliver forfulgt. I mange tilfælde viser mistanken sig at være ubegrundet. Når der er hold i mistanken, søges beløbet tilbagebetalt. Det lykkes i de fleste tilfælde. Udenrigsministeriet har systematisk orienteret Rigsrevisionen om enhver mistanke om svindel.

Regeringen går ind for fuld åbenhed om svindel med udviklingsbistand. For at give et større kendskab i offentligheden til problemerne omkring risikoen for misbrug samt omfanget af dette, er Danidas hjemmeside udbygget – se http://www.danida.dk

Her kan man læse om, hvad Danida gør for at undgå svindel, omfanget af svindel med danske bistandsmidler samt se en liste over alle enkelte sager, hvor efterforskningen af en mistanke om svindel, er afsluttet siden begyndelsen af 2006. Danidas årsrapport 2009 rummer også oplysninger om svindel og dets omfang.

Yderligere oplysninger hos:
Kontorchef Nicolai Ruge, tlf. 25 28 37 47