435 danske bistandsmillioner til klodens klima og miljø

Forfatter billede

De danske myndigheder har bevilget 435 millioner kr. til projekter, der skal forbedre det globale miljø og forebygge klimaforandringer. Pengene går til den globale miljøfond (Global Environment Facility), der finansierer projekter med fokus på verdens u-lande.

”Der er brug for massiv støtte til at forebygge og afbøde klimaforandringerne. Ikke mindst i udviklingslandene, der rammes ekstra hårdt i form af hungersnød, tørke, oversvømmelser og flygtningekriser”, siger handels- og udviklingsminister Mogens Jensen (S) i en pressemeddelelse fra udenrigsministeriet mandag og fortsætter:

”Som det fremgår af den seneste rapport fra FN’s klimapanel, er det økonomisk muligt at nedbringe den globale udledning af CO2 i atmosfæren og dermed begrænse den globale opvarmning, der vil ramme os alle. Der mangler bare den politiske vilje”.

“Men vi går i spidsen. Både når det handler om at forebygge klimaforandringer og lave grøn omstilling i Danmark og u-landene.”

De 435 millioner er en fireårig bevilling og udgør en stigning på 35 mio. kr. i forhold til det seneste danske bidrag fra 2010 til den globale miljøfond.

Den danske støtte blev givet på et møde med de øvrige donorer i Geneve i Schweiz i Påsken.

Siden 1991 har den globale miljøfond givet mere end 11,5 milliarder dollars (61 mia. kr.) til 3.212 projekter, så det er en stor pengekasse, der er tale om.

Der er bl.a. ydet støtte til

* vedvarende energiprojekter i Afrika ved at etablere en aktie-baseret energifond,
* støtte til at anvende nye teknologier og fremme af bæredygtig udnyttelse af affald på åbne lossepladser i Fillippinerne og
* hjælp til bæredygtig landbrugsproduktion, der tager højde for klimaforandringer, i Sahel-landet Niger.

Den globale miljøfond finansierer projekter inden for rammerne af konventioner og aftaler på klima- og miljøområdet – se mere på http://en.wikipedia.org/wiki/Global_Environment_Facility

Projekterne udføres af en stribe FN-organisationer, multilaterale banker og internationale NGOer i udviklingslande såvel som i flere mellemindkomstlande (“rigere” u-lande).

Se også telegrammet
http://www.u-landsnyt.dk/nyhed/10-12-09/ms-fns-globale-miljoefond-duer-ikke