Den humanitære situation i Irak er fortsat alvorlig. Over halvdelen af befolkningen vurderes at være afhængig af hjælp udefra. Omkring en fjerdedel af de irakiske børn under 5 er kronisk underernærede og behøver ligesom mange gravide og ammende kvinder supplerende mad og vitaminer.
Fødevaremanglen forstærkes af et dårligt sundhedssystem og den utilstrækkelige adgang til rent vand og hygiejniske sanitære forhold, anfører udenrigsministeriet i en pressemeddelelse tirsdag.
Derfor har integrations- og udviklingsminister Bertel Haarder (V) besluttet at bevilge 48,5 mio. kr. i yderligere humanitær bistand til landet. Haarder udtaler i den anledning:
– Den irakiske befolkning har stadig brug for humanitær hjælp og for hjælp til modtagelse af flygtninge og de mange internt fordrevne. Det er afgørende, at vi fastholder fokus i Irak, og at Danmark gør sit til at afhjælpe den nuværende situation. Irakerne står midt i en vanskelig politisk overgangsproces. Vi må hjælpe med til, at de kommer helskindet gennem denne proces.
De 48,5 mio. kr. vil blive kanaliseret gennem Danish Deminig Group (5 mio. kr.), FNs Verdensfødevareprogram WFP (20 mio. kr.), Forsvarsministeriet (3,5 mio. kr.) og FNs Flygtningehøjkommissariat UNHCR. (20 mio. kr.)
– Minerydning giver bevægelsesfrihed
– Fødevare- og drikkevandsforsyning forbedres
– Flygtninge og fordrevne: flere kan vende tilbage
Det er fortsat en hovedprioritet at forbedre sikkerheden, bl.a. ved minerydning omkring boligområder, skoler, sundhedsklinikker mv. Samtidig skal lokalområder hjælpes med basal drikkevandsforsyning, og flygtninge og fordrevne skal have støtte, så de kan søge tilbage til deres hjemegne.
Sikkerhedssituationen gør det ikke nemt for de humanitære organisationer at arbejde. Kidnapninger og andre eksempler på at humanitære organisationer også er blevet terrormål i Irak betyder, at organisationernes medarbejdere opererer under højst vanskelige vilkår.
Mange organisationer har for tiden trukket deres internationale medarbejdere ud af landet, men lokale medarbejdere fortsætter i vidt omfang arbejdet.
Med de seneste bevillinger er der fra dansk side hidtil ydet ca. 152 mio.kr. til Irak alene i humanitær bistand.
Yderligere oplysninger på Udenrigsministeriets hjemmeside www.um.dk (under Irak) eller hos fuldmægtig Ulla S. Frederiksen, tlf. 33 92 17 91, Danidas kontor for Humanitær Bistand og NGO-samarbejde.