Det er 50 år siden de første u-landsfrivillige blev sendt ud i verden med Mellemfolkeligt Samvirke. Omkring 200 med tilknytning til programmet mødtes lørdag og sendte tankerne på en lang rejse tilbage i tiden.
I september 1963 blev et lille hold unge danskere sendt med toget til Athen. Derfra fløj de til Nairobi i Kenya, hvorfra de tog flyveren videre til Dar es Salaam i Tanzania. Dansk Ungdoms U-landsarbejde var sat i søen.
Det er nu 50 år siden, og programmet har skiftet navn flere gange siden. Men grundlæggende er tanken den samme: Mellemfolkelig forståelse og muligheden for at gøre en positiv forskel i verdens u-lande.
Selv snart 70-årige Mellemfolkeligt Samvirke markerede lørdag jubilæet med et arrangement i organisationens gård på det indre Nørrebro i København. Flertallet af de 200 fremmødte havde gråt hår eller bare isser, skriver organisationen på sin hjemmeside mandag.
Flere af de allerførste u-landsfrivillige deltog også i arrangementet, blandt dem Ellen Tølbøl Povlsen.
Hun var med på det første hold af frivillige, der blev sendt ud i verden og figurerer på et ikonisk fotografi fra lufthavnen i Tanzanias hovedstad Dar es Salaam i 1963. Og hun husker stadig mødet med den saunavarme tanzanianske luft 23. september 1963.
”Jeg sad i flyveren og var så spændt på, hvordan der så ud dernede,” erindrer den nu 74-årige dame, der hurtigt blev bragt ud i en afrikansk virkelighed, der lå milevidt fra den hun kendte fra 1960’ernes Danmark.
”Vi blev kørt ud i sådan nogle palmebladshytter, hvor vi skulle bo de første ni måneder. Det var ude i Frelsens Hær, Salvation Army Camp. Vi deltog først i et tre ugers swahilikursus for missionærer, hvor vi skulle læse Mattæus-evangeliet på swahili.”
Se Peter Bischoffs interview med hende på
http://www.u-landsnyt.dk/nyhed/04-09-13/tema-om-frivillighed-31-de-f-rste-u-landsfrivillig
Det store perspektiv
Den slags minder var luften tyk af under arrangementet i MS’ gård, der var et virvar af kram, grin og ”hvor er det længe siden.”
Flere af dem, der var udsendte i 1960’erne og 1970’erne, har mødtes årligt med deres gamle rejsefæller lige siden. Andre havde ikke set hinanden i årtier.
Men det var ikke bare små anekdoter, der blev fortalt under jubilæums-arrangementet. Flere talere så tilbage på, hvordan personelbistanden har udviklet siden den spæde begyndelse i 1963 og satte fokus på, hvordan MS i dag sender folk ud i verden.
Bl.a. MS-generalsekretær Frans Mikael Jansen reflekterede over betydningen af programmet:
“Det var skolelæreren, sygeplejersken, landmanden og håndværkeren, det var helt almindelige mennesker, der rejste ud. De kom fra mange forskellige dele af den danske befolkning og havde ikke nødvendigvis viden om udviklingslande og udviklingsproblematikker”.
“Så alene måden, man rekrutterede på, gjorde, at programmet var en fantastisk måde at sprede budskabet om, at der i udviklingslande er mennesker, der er ligesom os, har de samme følelser og samme værdighed,” sagde generalsekretæren fra scenen i et festtelt, der var fyldt et godt stykke ud over randen.
I dag hedder de u-landsfrivillige “inspiratorer”. MS har på nuværende tidspunkt 118 Inspiratorer ude i 24 ActionAid lande. 200 Inspiratorer sendes ud om året.
Man kan læse om 27-årige Melanie Hilton, der har været udsendt som ActionAid Inspirator to gange, og møde flere af veteranerne fra dengang, bl.a. Danida-manden Finn Balslev, på
http://www.ms.dk/2013/09/en-gaard-fuld-af-minder