50 mio. kr. til Burmas folk

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Danmark vil give yderligere 50 mio. kr. til det burmesiske folk. Pengene skal gives på en måde så det sikres, at de kommer burmeserne inde i det militærstyrede fattige land til gode, skriver udenrigsministeriet i en pressemeddelelse mandag.

Danmark yder allerede i dag bistand til den burmesiske folk. En stor del af bistanden anvendes til flygtninge på grænsen mellem Thailand og Burma.

Men fra 2006 er flere aktiviteter iværksat for at styrke bistandsindsatsen til gavn for det burmesiske folk inde i Burma gennem støtte til civilsamfundet og UNICEFs program for primæruddannelse. Bistanden i 2006 beløb sig til 23 mio. kr.

Udviklingsminister Ulla Tørnæs (V):

– Danmarks politik overfor Burma er flerstrenget. Vi søger gennem forstærkede sanktioner at lægge et direkte pres på generalerne til at starte en proces, som vil føre til demokratisering og national forsoning. Samtidig må de skærpede sanktioner ikke gå ud over den hårdt prøvede burmesiske befolkning.

– Situationen i Burma er under hastig forværring. Fattigdommen er voksende, børn sulter og befolkningens adgang til sundhed og uddannelse forringes løbende. Hvad vi ser nu er et resultat af årtiers misrøgt af en økonomi, som kunne have været på samme niveau som Thailand. Jeg hilser det velkomment, at FNs generalsekretærs særlige udsending har sat fokus på den vanskelige humanitære situation for befolkningen i Burma.

– Vi har allerede et godt samarbejde med dansk Burmakomité, danske NGOer og FN-organisationer om bistand til den burmesiske befolkning. Jeg har derfor taget initiativ til en Rundbordsdrøftelse med repræsentanter for organisationer som er aktive i og omkring Burma om den humanitære og udviklingsmæssige situation, og hvad vi alle kan gøre mere for at bidrage til, at situationen i Burma ikke forværres yderligere, anfører Tørnæs.

Yderligere oplysninger hos kontorchef i Danida, Sus Ulbæk, på tlf. 33 92 09 57