7 foreninger/organisationer i u-landsmiljøet har sendt enslydende breve til Folketingets udenrigsudvalg og udviklingsminister Ulla Tørnæs (V), hvori de anbefaler at vælge det vestafrikanske Sahel-land Niger som nyt dansk programsamarbejdsland i Afrika (den anden kandidat er Mali)
Her brevet i sin helhed:
Undertegnede aktive NGOer anbefaler, at Niger bliver valgt til dansk programsamarbejdsland med følgende begrundelser:
– I Niger har Danmark mulighed for at blive en drivende kraft i den langsigtede bistand.
Der er ikke mange bistandsaktører i Niger. Men Danmark har støttet Niger siden 1974 og der findes en betydelig, fransktalende ekspertise blandt danskere, der arbejder/har arbejdet i landet. Vi har opbygget kapacitet på mange områder: Vandforsyning, naturressourceforvaltning, støtte til den sociale sektor inklusive menneskerettigheder.
En udvidet indsats i Niger kan drage nytte af såvel de allerede indhøstede erfaringer og kontakter i landet såvel som erfaringerne fra naboprogramsamarbejdslandene Benin og Burkina Faso, og dermed konsolidere og effektivisere indsatsen i regionen.
– I Niger er alle forudsætninger for fattigdomsorienteret bistand til stede.
Landet har behov for støtte til at opbygge modstandskraft over for tørkekatastrofer, som regelmæssigt rammer de 80 procent af befolkningen, der umiddelbart er afhængig af en form for landbrug.
Investering i at stimulere erhvervsudviklingen og opbygge en privat sektor er en nødvendig forudsætning for at sikre, at en del af befolkningen vil kunne ernære sig ved andet end landbrug.
Samtidigt er der et akut behov for at opbygge og styrke den meget svage stats- og regionaladministration, der som følge af manglende rekruttering gennem mere end 10 år (som følge af Verdensbankens strukturreformer) er blevet stadig mere skæv og udpint.
Der er stort behov for støtte til et forbedret uddannelsessystem. Kun ca. en fjerdedel af børn i skolealderen går i grundskole og 95 procent af kvinderne kan ikke læse. Undersøgelser viser, at uddannelse af især piger nedsætter fødselstallet.
Investering i forbedring af sundhedssektoren, bl.a. med vaccinationsprogrammer for børn og information om sygdomme, vil resultere i at befolkningen ikke er svækket og dermed et let bytte for sygdomme – specielt i dårlige år.
– Den danske udviklingspolitik er i stor overensstemmelse med landets forhold.
Danida støttede markant demokratiseringsprocessen i forbindelse med valgene i 1999, som resulterede i at landet fik et demokratisk valgt parlament og en præsident, Tandja Mamadou, som blev genvalgt i 2004.
Der er stabile forhold i landet – ingen grænsekonflikter, ingen borgerkrig – men massiv økonomisk fattigdom, der uden støtte udefra kan føre frem til en intern ustabilitet og religiøs radikalisering. Der er store muligheder for at skabe langsigtet bæredygtig udvikling ved at medvirke til at fremme erhvervsudviklingen.
– Verdens fattigste land har brug for langsigtet, dansk bistand baseret på intensiv dialog med den nigerske stat om strategiske udviklingsmål i overensstemmelse med Nigers behov og Danidas målsætninger.
Med venlig hilsen
På vegne af CARE Danmark, Caritas Danmark, FN-forbundet, Venskabsforeningen Danmark – Burkina Faso, Genvej til Udvikling, International Kontakt og Venskabsforeningen Danmark-Niger
Ulla Østerby, formand for Venskabsforeningen Danmark-Niger
Underskrivere på anbefaling for at vælge Niger som nyt dansk programsamarbejdsland
CARE Danmark
Nørrebrogade 68B
2200 København N
3536 8858
17.000 (bidragydere)
Caritas Danmark
Vibevej 7 A, 1
2400 København NV
3810 3049
3.500 (bidragydere)
Genvej til Udvikling
Skovvej 24
9510 Arden
9856 2994
185 individuelle og 7 kollektive medlemmer
Venskabsforeningen
Danmark-Burkina Faso
150 medlemmer
International Kontakt
Sdr. Aarsdalevej 9
3740 Svaneke
5649 9041
127 medlemer
Venskabsforeningen
Danmark Niger
Ny Kongevej 46
5000 Odense C
6591 1566
51 individuelle og 2 kollektive medlemmer
FN-Forbundet
Midtermolen 3
2100 København Ø
3546 7373
342 individuelle og 61 kollektive medlemmer