87 millioner kroner til Afrika

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Med Brødrene Price, Medina og Søren Rasted i spidsen blev der fredag aften samlet 87 millioner kroner ind til Afrika. Det skete i et stort show, der var kulminationen på den ugelange Danmarks Indsamling.

Pengene skal gå til de mange børn i Afrika, der er på flugt, skriver DR online sent fredag.

Under showet var der skarp konkurrence mellem de madglade Price-brødre og popstjernerne Søren Rasted og Medina. De to makkerpar kæmpede om at samle flest penge ind under hver deres del af showet.

Det betød bl.a., at man både kunne byde på en koncert med popstjer-nerne og et middagsselskab med Price-brødrene i løbet af showet.
Pengene for koncert og middag gik direkte til indsamlingen. Alt i alt samlede Søren Rasted og Medina to millioner kr. mere ind end Brødrene Price.

De mange penge bliver nu fordelt på 12 konkrete projekter i 10 afrikanske lande.

De skal forebygge, at børn må flygte, støtte de børn, der er på flugt, og hjælpe børnene og deres familier med at skabe en ny fremtid efter flugten.

Årets resultat på 87.025.130 kroner er en smule bedre end indsamlingen i 2011.

Det er 7.117 kr. mere end sidste års resultat, hvor der ligeledes blev indsamlet lidt over 87 millioner, som gik til Afrikas unge.

Året før blev der sat rekord med 130 millioner til Afrikas kvinder og ekstraordinært til ofrene for jordskælvet, som havde rystet Haiti 12. januar 2010.

Det går pengene til

De 12 organisationer, der deler pengene fra indsamlingen, sætter ind i 10 afrikanske lande for at forebygge, at børn må flygte, støtte de børn, der er på flugt og ikke mindst hjælpe børn, unge og familier på fode igen, når de sammen skal skabe sig en ny fremtid efter flugten.

I alt 10 afrikanske lande og målgrupper af børn får hjælp. Til sammen skal projekterne løfte forholdene mærkbart der, hvor organisationerne sætter ind.

Mellemfolkeligt Samvirke – hjemvendte flygtninge i Uganda

Projektet fokuserer på at sikre retten til bedre og bæredygtige levevilkår for folk i yderste sårbarhed. Mellemfolkeligt Samvirke vil gøre 1.400 kvinder og unge blandt tilbagevendte flygtninge i stand til at forbedre deres fødevaresituation og livsvilkår.

Læger uden Grænser – akut medicinsk nødhjælp i det sydlige Etiopien.

Læger uden grænser sætter fokus på at yde medicinsk nødhjælp til nyankomne flygtninge fra Somalia, der kommer underernærede og ofte syge og tilskadekomne på flugt fra krig. Særlig underernærede børn under fem år har særlig akut brug for hjælp når de ankommer.

SOS Børnebyerne – et hjem til Elfenbenskystens forældreløse

Elfenbenskysten er et politisk ustabilt land med en befolkning, der ofte lever i yderste fattigdom. SOS Børnebyerne Elfenbenskysten har over de seneste år oplevet et ekstraordinært stort og voksende behov for hjælp til børn. Projektet skal derfor udvide og forbedre arbejdet i Abobo Gare, så flere får hjælp i fremtiden, og de børn, der allerede benytter SOS Børnebyernes tilbud, sikres fortsat støtte.

Dansk Røde Kors – bedre liv til fattige og fordrevne pygmæer i Rwanda

Rwanda er et af verdens absolut fattigste lande, som mange husker for det bestialske folkemord i 1994, hvor over 800.000 blev dræbt. Selv om mange rwandesere arbejder ihærdigt på at lægge fortidens synder bag sig, er udfordringerne i landet stadig mange.

Projektet vil forbedre livsvilkårene for en gruppe særligt sårbare og ekstremt fattige pygmæ-familier landområderne i den nordlige- og nordøstlige del af Rwanda.

Dansk Flygtningehjælp – akut hjælp til fordrevne Den Centralafrikanske Republik (CAR)

CAR er det 10. fattigste land i verden og en af verdens største humanitære kriser. Alligevel er bistanden til den hårdt ramte befolkning langt mindre end til nabolandende.

Projektet vil via akut nødhjælp beskytte og forbedre vilkårene for fordrevne, som er på flugt fra deres hjem på grund af den mangeårige konflikt mellem regeringstropper og oprørsgrupper.

Folkekirkens Nødhjælp – holdbar udvikling og fred for unge i Sydsudan

Projektet skal skabe udvikling og genopbygning af samfundet hos de store ludfattige befolkningsgrupper i Sydsudans delstat Eastern Equatoria, der for nylig er vendt tilbage fra flygtningelejre i udlandet og slumområder i Nordsudan.

Folkekirkens Nødhjælp vil bl.a. bidrage til at udvikle fødevareproduktion og alternative indtægtsmuligheder samt fremme fred og konfliktløsning.

CARE Danmark – generation Afri’Kan støtte til unge i Uganda

Projektet vil støtte til forbedring og indflydelse på egen fremtid blandt eks-børnesoldater, sexslaver og andre unge i Gulu-distriktet i det nordlige Uganda, som er vokset op under den voldsomme borgerkrig og er hårdt mærket af den.

Projektet skal sætte de unge i stand til at forbedre økonomi, indtjenings- og jobmuligheder samt oplyse de unge om deres rettigheder og forpligtelser som borgere.

BØRNEfonden – forebygge unges flugt fra land til by i Mali

Børnefonden ønsker med dette års HÅB-projekt at forebygge vandring i Mali i Vestafrika fra især land til by. Projektet skal fremme unges organisering og styrke deres muligheder for at tilegne sig færdigheder, som kan udnyttes lokalt, og som matcher de udfordringer de står over for.

IBIS – gadebørn i Sydsudan

Projektet “Fra gadeliv til fremtid med uddannelse og håb” skal sikre, at gadebørn i Juba mellem 8 og 15 år får et normalt liv gennem genforening med deres familier og integrere dem i uddannelsessystemet, så de på sigt kan deltage i Sysudans demokratiske udvikling og sikre sig en stabil indkomst i fremtiden.

ADRA Danmark – bedre start for flygtninge familier og fordrevne i Burundi

ADRA Danmark giver hjemvendte og fordrevne familier i Burundi bedre levevilkår og adgang til uddannelse og dermed en tryg fremtid. Projektet vil bl.a. oprette spare/lånegrupper, så de hjemvendte familier kan forbedre deres kår og skabe bedre rammer for undervisning.

Red Barnet – børns ret til beskyttelse i Somaliland

Børnerettigheder, som de er beskrevet i FN’s Børnekonvention, udgør en særlig problemstilling i Somaliland, idet den selvudråbte republik ikke har status som en anerkendt stat.

Somalilands børn er dermed ikke en del af det internationale system, der kan fremme deres rettigheder og holde deres regering ansvarlig i forhold hertil. Red Barnet vil sikre beskyttelsesrettigheder for især sårbare børn, som er på flugt fra fattigdom, konflikt og problemer i hjemmet.

UNICEF Danmark – mobile skoler i det nordøstlige Kenya

Blandt nomadefolket i nordøst Kenya er antallet af børn, der kommer i skole, og ikke mindst piger, næsten 1/3 af landsgennemsnittet. UNICEF ønsker, at give børn, der er svære at nå i nomadefamilier, samme muligheder for skolegang som andre børn i Kenya.

Projektet vil oprette 20 mobile skoler, hvor lærere vil give børn fra 0-3 klasse undervisning og følge nomadefamilierne rundt på deres vandring efter vand.