Lars Koch
I 1998 blev Lars ansat i Nord/Syd-Koalitionen som gældsmedarbejder. Fra 2001-2004 gik turen til Bolivia for IBIS og arbejde som regional rådgiver for de indianske organisationer i fortalervirksomhed.
Efter en tur omkring Københavns Universitet og MS har Lars siden 2006 arbejdet for IBIS. I starten som governance rådgiver, men nu som politikmedarbejder med hovedfokus på effektivitet i bistanden, råstofindustrien og kapitalflugt. Men også andre udviklingspolitiske temaer som Verdensbanken, IMF, gæld, private investeringer og meget mere ryger over skrivebordet.
Langt størstedelen af lånene går til europæiske projekter, men EIB er også aktiv i 150 ikke-EU lande og spiller dermed en aktiv rolle i EU’s udviklingsstøtte
Når den Europæiske Investeringsbank (EIB), som Danmark har sæde i, fra juni skal i gang med at forvalte den nye store investeringsplan, Junckerplanen, for Europa på 2.350 mia. kroner over de næste tre år, er banken langt fra klar til opgaven.
Bankens eksisterende politikker halter, og en ansvarlig skattepolitik mangler fuldstændig.
Selv om der er generel enighed om, at EIB driver en effektiv bankvirksomhed, har den et stort hul i sin økonomiske bæredygtighed.
Banken kan nemlig ikke svare for, hvordan dens investeringer møder de stigende krav fra borgere og verdenssamfundet om ikke at understøtte aggressiv skatteplanlægning.
Skattens afgørende betydning for et samfund
Både i og udenfor EU er skattebetalinger afgørende for at finansiere offentlige ydelser, der gør et samfund velfungerende og sikrer infrastruktur, som den private sektor er afhængig af for at kunne drive forretning.
Der også stigende politisk og samfundsmæssigt fokus på skat – senest med salget af Dong til Goldman-Sachs og lækagen fra Luxembourg af systematisk skattetænkning fra flere end 500 selskaber.
Alligevel har EIB ingen politik eller retningslinjer for at sikre en ansvarlig skattepolitik i forbindelse med sine investeringer. Et standpunkt som banken på sit årlige møde med europæiske civilsamfundsorganisationer for et par uger siden afviste var en prioritet for banken.
De politikker, som banken har på plads, er mangelfulde. Det blev senest illustreret, da en mine i Zambia, som banken finansierede, i en lækket revisorrapport i 2011 blev associeret med skattesnyd, der tyder på, at Zambia er blevet berøvet millioner af kroner i skatteindtægter gennem netop brug af skattely.
Danmark må træde i karakter
EIB har ifølge flere NGOer i alt for lang tid prøvet at hemmeligholde sin egen undersøgelse af anklagerne. Først nu, på opfordring fra den Europæiske ombudsmand, vil banken frigive sin rapport.
Den praksis bør revideres, og banken bør gøre mere for at opfylde sit samfundsmæssige ansvar som offentligt finansieret investeringsbank.
Den danske regering må, med sin plads i bankens bestyrelse, træde i karakter og gøre en aktiv indsats for at EIB udvikler en ansvarlig skattepolitik, så færre skattekroner ender i skattely.
Det vil være til gavn for bankens omdømme, den almindelige virksomhedsmoral og ikke mindst for udviklingslandene.
Blogindlægget er skrevet sammen med Sara Jespersen, der er projektmanager for skat og udvikling i IBIS.