“I har bidt os i haserne og selv om – vel egentligt snarere fordi – det jo godt kan være voldsomt generende, har U-landsnyt.dk spillet en meget vigtig rolle for dansk udviklingspolitik, for dansk udviklingssamarbejde og for den danske udviklingsbistand. Det vil jeg godt sige jer tak for”, fortsatte den erfarne diplomat sin ros.
Det skete overfor ca. 120 forsamlede, der var mødt frem til relanceringen af websitet i VerdensKulturCentret på Nørrebro i København.
“Nu skifter U-landsnyt.dk så ham og bliver til Globalnyt. Og igen er I jo lidt foran udviklingen”.
“For det er jo netop i 2015, at vi skifter årtusindmålene med deres eksklusive fokus på de fattige lande ud med de globale bæredygtighedsmål, som handler om udviklingen i alle verdens lande”, noterede den 46-årige cand.polit., der blev Danida-chef for godt et år siden.
“Det bliver fascinerende 15 år (frem mod 2030, red.), vi har foran os. Og 15 udfordrende år. Også for os, der både arbejder med at udvikle strategier for, hvordan Danmark kan medvirke til at udrydde den sidste absolutte fattigdom og samtidig søge at omsætte dem i praksis”.
“Det bliver en stor udfordring at holde tungen lige i munden. Her får vi brug for jeres hjælp”, lød det.
“Jeg glæder mig over, at det nye navn kun er et hamskifte. Globalnyt har en stor arv at løfte – for vi både regner med og forventer, at I vil fortsætte stilen. kundskabet, kendskabet og den stædige insisteren”.
“Vi ser meget frem til både samarbejdet og kampen”, anførte Martin Bille Hermann overfor de fremmødte, som talte mange kendte ansigter i det danske u-landsmiljø.
Når frivillighed bærer langt
Martin Bille Hermann kom også ind på frivilligheden som det bærende princip i nyhedstjenesten siden den spæde start i august 2003:
“Frivilligheden er måske netop et af grundelementerne i ildsjæletheden på U-landsnyt.dk. Og når man tænker på, at U-landsnyt blot lønner to deltidsansatte, må man forbavses over, hvor meget journalistisk materiale, det lykkes at få produceret”.
“I har jo stort set egenhændigt gjort udviklingsstoffet til et selvstændigt journalistisk stofområde – med nyheder, analyser, nyt om navne og så enkelte indslag, der mest har haft karakter af ATS”.
“Siden de første dage i august 2003 har U-landsnyt.dk holdt fanen højt – og insisteret på at sikre en fortløbende dækning af dansk og international udviklingsbistand.”
“…. Og den opgave er, som de fleste af os vil vide, ikke altid nogen let opgave. Det kræver ikke kun kendskab og kundskab, men også stædig insisteren”, gjorde Bille Hermann gældende i en tale, der høstede stort bifald fra de fremmødte.
Gjort lynkarriere
Man kan vist godt konkludere, at Martin Bille Hermann har gjort en hurtig karriere i diplomatiet, hvor han efter blot 13 år blev chef for hele “u-lands-butikken” fra 1. marts 2014 med titel af direktør for udviklingspolitik.
Det skete, da han blev hentet hjem fra ambassadørposten i Indonesien efter halvandet år for at tage over fra Charlotte Slente.
Han indledte sit u-landsarbejde hos FNs Udviklingsprogram (UNDP) i Himalaya-kongedømmet Bhutan (1996-99) og kom til den danske udenrigstjeneste i marts 2001 som fuldmægtig.
Fra 2003 til 2006 var han ambassadesekretær på den danske ambassade i Katmandu i Nepal og derefter atter fuldmægtig hjemme på Asiatisk Plads.
I sommeren 2008 tiltrådte han som chef for kontoret for Asien og Latinamerika efter at have været souschef i det centralt placerede udviklingspolitiske kontor.
Han betegnes som en moderne og uhøjtidelig diplomattype, men er ikke voldsom kendt udenfor Danidas irgange.
Med ambassadørposten i Indonesien kaldte en stor opgave i verdens folkerigeste muslimske land, hvor der er omfattende eksportmuligheder for dansk erhvervsliv.
Den eksport og det handelssamkvem, som regeringen tillægger stigende vægt i udviklingssamarbejdet.
Som han sagde ved en lejlighed: “Indonesien er andet end batik og badminton”.
Mandag sammenlignende han U-landsnyt.dk med en humlebi:
“Humlebien, der nogle gange summer godmodigt – men som også stikker fra tid til anden. Helt som det skal være”.