”Der var engang en journalist, der havde gjort u-landsstof til sit speciale. Han skrev om dansk og internationalt udviklingssamarbejde som ingen anden i dansk presse. Han knoklede som redaktør af Danidas magasin Udvikling – så hårdt, at han blev træt. Meget træt. Han sagde op og farvel til udenrigsministeriet. Men ikke farvel til udviklingsstoffet.”
Sådan indledte foreningen U-landsnyts bestyrelsesformand, Lis Garval, sin eventyrfortælling, da U-landsnyt.dk mandag skiftede til Globalnyt.
Hun fortalte om, hvordan ildsjælen Jesper Søe med sin lille PC på et knækket glas bord – og med hjælp fra sin 15-årige nevø som tekniker – etablerede U-landsnyt.dk i 2003.
Han mente, at han måtte sikre en kanal for dansk og internationalt udviklingssamarbejde, da antallet af journalister, der seriøst beskæftigede sig med stoffet, var skrumpet ind.
Samtidig negligerede den seriøse presse stort set, hvad der sket i u-landene.
”Manden er iværksætter, sagde nogle. Manden er gal, mente andre. Alle mente, at det var et dødfødt projekt. Det skulle vise sig, at de tog fejl,” sagde Lis Garval.
U-landsnyt.dk levede, kom ud af kuvøsen og voksede og voksede og er nu blevet til Globalnyt.
Et smukt tidssvarende site med 3 ugentlige nyhedsbreve og mere end 8000 abonnenter på nyhedsbrevet.
Globalt perspektiv
Tiden er løbet fra begrebet u-lande, siden U-landsnyt blev lanceret i 2003. Verden er en anden i dag. Perspektivet er i stigende grad globalt.
Det giver derfor ikke megen mening at skelne skarpt mellem u- og i-lande, men Globalnyt vil selvsagt stadig følge udviklingskontinenterne Afrika, Asien og Latinamerika – mere end andre medier og have særlig fokus på dansk og internationale udviklingssamarbejde.
Derfor skifter U-landsnyt.dk navn til Globalnyt.
”Manden bag projektet er Jesper Søe. Og alle havde de ret: Han er
iværksætter og gal. Splittergal, vil nogle måske sige,” fortalte Lis Garval.For hvem andre kunne finde på at ofre al sin tid og sine penge for at skabe en gratis nyhedstjeneste baseret på frivillig, ulønnet arbejdskraft.
”Jesper Søe har selv sammenlignet sit initiativ med en brumbasse: ‘Brumbassen er skabt, så den ikke kan flyve. Men det ved den ikke, og så den flyver…’,” sagde Lis Garval.
Meget er sket siden starten i 2003. Det første store fremskridt skete med hjælp fra Timbuktu Fonden, da sitet blev moderniseret i 2009 og i dag kan vi fejre den hidtil største begivenhed i sitets historie: Globalnyt.
Med støtte fra Danida på 250.000 kr er sitet blevet opdateret og moderniseret.
”Uden Danida var vi ikke samlet her i dag – men uden den engagerede stab af frivillige og lønnede medarbejder var vi her heller ikke,” påpegede Lis Garval.
”Der er mange, mange menneskelige ressourcer bag U-landsnyt/Globalnyt. De findes på redaktionen og i redaktionsledelsen, og de findes i bestyrelsen for den forening, der står bag nyhedstjenesten.”
En oplysende forening
Redaktionen, hvis arbejde er det synlige – som er Globalnyt – arbejder selvstændigt og uafhængigt inden for foreningens formål.
I foreningens vedtægter står, at ”Foreningens formål er gennem oplysning via internet og andre kanaler for formidling:
- at øge den danske befolknings viden om globale spørgsmål herunder sociale, økonomiske, kulturelle, politiske og miljømæssige udviklingsproblemer med særligt fokus på udviklingslandene og relationerne mellem Nord og Syd
- at styrke den danske befolknings forståelse for etniske minoriteter og undertrykte befolkningsgrupper.
Målene skal foreningen nå – som der står i vedtægternes § 4 –
- ved at drive og udvikle et internetmedie, som redigerer og i overskuelig form samler nyheder og andre oplysninger om globale spørgsmål med fokus på udviklingslandene og danske og internationalt udviklingssamarbejde
- tilsikre og værne om redaktionens frie stilling
- om muligt fremme samarbejde og synergi mellem organisationer og institutioner, som virker for lignende formål.
”Jeg har gjort så meget ud af foreningens formål, fordi det nok er den del, I kender mindst til – og fordi det kan være lidt forvirrende med en nyhedstjeneste og en forening. På den anden side er det foreningen, I umiddelbart kan blive medlem af – og dermed give et beskedent økonomisk bidrag til Globalnyt,” sagde Lis Garval.
Globalnyt har to lønnede medarbejder – journalist Laurits Holdt, der fra 1. april fungerer både som redaktionschef og redaktionssekretær og journalist Ane Nordentoft, der er redaktionssekretær.
”I vil senere høre mere om de menneskelige kræfter i redaktionen, jeg nævner kun Laurits og Ane her, fordi de ud over deres lønnede arbejde også lægger en frivillig sjæl i arbejdet,” sagde Lis Garval.
Slut på udviklingsbistandens epoke?
Ovenstående spørgsmål kom fra Knud Vilby i hans seneste blog på U-landsnyt.dk.
Hans udgangspunkt var en oversigt fra OECD om udviklingsbistanden i 2014, der viste, at bistanden til de fattigste og mindst udviklede lande er faldet betydeligt, den bilaterale regeringsbistand alene med 16 procent, og at den langsigtede programmerbare bistand til de fattige lande er markant faldende, mens den humanitære bistand til et rekordstort antal flygtning kriser og katastrofer er drastisk voksende.
Han taler om det paradigmeskift, der ligger i tendensen til at prioritere kortsigtede indsatser.
Er det så farvel til den langsigtede bistand?
”Har I ikke allerede læst den, så anbefaler jeg, I gør det. Vores bloggere er en del af den ubetalelige – og ulønnede – ressource, som er en af Globalnyts styrker,” lød det fra Lis Garval.
Hun fortalte samtidig, at hun havde fået en opringning fra en trofast læser.
”Kristeligt Dagblads Vibeke Hansen ringede i morges. Hun hører til dem, der åbner for U-landsnyt/Globalnyt hver dag. Og det tror jeg der er mange journalister, der gør,” sagde Lis Garval.
”Det er dejligt at høre, når en opinionsundersøgelse – foretaget af udenrigsministeriet – siger, at danskerne nok støtter op om udviklingsbistanden, men at tilslutningen er dalende. Opbakningen er i dag på 61 procent – men var 15 procent højere for fem år siden.”
Udviklingsminister Mogens Jensen har taget konsekvensen og har afsat 20 millioner til øget oplysning.
”Det skal Mogens Jensen have tak for. Og TAK til jer alle – for jeres interesse for og støtte til Globalnyt,” sluttede Lis Garval.