Ny rapport: Byen er farlig for mødre og børn

red_barnet
Billede fra rapporten State of the World’s Mothers 2015
Foto: Red Barnet
Laurits Holdt

Siden 1990 er det lykkedes at halvere børnedødeligheden, men der dør fortsat 17.000 børn under fem år hver eneste dag – ofte af årsager, som kunne være forebygget. Et stigende antal af disse dødsfald sker i byerne, hvor uligheden er voksende.

Det viser Red Barnet nye rapport, State of the World’s Mothers: The Urban Disadvantage, der i år sætter fokus på urbanisering. Som en del af rapporten bliver verdens lande hvert år rangeret efter, hvor det er bedst og værst at være mor, og i år medvirker 179 lande.

Et stigende antal af verdens børn bor i byen, hvor de fattigste har dobbelt så stor risiko for at dø som de rigeste. Det viser rapporten, som udkommer i dag. Ifølge den er Danmark det fjerdebedste land i verden at være mor og barn i.
 
I den anden ende af skalaen befinder Somalias mødre og børn sig. Her oplever ni ud af ti mødre for eksempel det værst tænkelige – at miste et barn – og hvert syvende barn oplever ikke sin femårs fødselsdag.

666 gange større risiko i Somalia

Rapporten forsøger at gøre det klart, hvor stor forskel der er på at være mor og barn i Danmark og Somalia: En somalisk mors risiko for at dø i forbindelse med graviditet og fødsel er 666 gange så høj som en dansk mors. Et somalisk barns risiko for at dø inden sin femårs fødselsdag er 42 gange så høj som et dansk barns.

Desuden giver rapporten – for første gang nogensinde – et indblik i, hvor stor uligheden er mellem de fattigste og rigeste børn i byen, når det kommer til sundhed og overlevelse.

I Afrika, Asien og Central- og Latinamerika er risikoen for at dø for eksempel dobbelt så stor for de fattigste børn i byen som for de rigeste børn i byen eller børnene på landet. I lande som Cambodia og Rwanda er risikoen fem gange så stor.

Rapporten viser også, at der i over halvdelen af de undersøgte udviklingslande ligefrem er større chance for at opleve sin femårs fødselsdag, hvis man bor på landet, end hvis man tilhører den fattigste femtedel i byen. Selv om disse børn i byen lever klos op ad storbyens rigdom og sundhedstilbud, får de ikke del i goderne.

En grotesk situation

“Det er en grotesk situation. Børn i storbyens slum har udsigt til skyskrabere og shoppingscentre, og hospitalet ligger måske kun et stenkast væk. Alligevel risikerer deres mødre at føde alene med stor fare for deres eget eller barnets liv. Det kan vi ikke være bekendt,” siger Laust Leth Gregersen, der er udviklingspolitiske seniorrådgiver i Red Barnet.

“Verdenssamfundet har en pligt til at gribe ind over for den accelererende ulighed. Alle børn fortjener en chance i livet – uanset hvor på kloden de bliver født, og uanset om de bliver født i byen eller på landet. Vi ved, at med en målrettet indsats er det muligt at ændre på den ulighed, som er en del af virkeligheden for verdens mødre og børn i dag,” siger han.

Læs hele rapporten State of the World’s Mothers: The Urban Disadvantage (pdf) og læs mere om rapporten på Save the Childrens website.

Bund 10: Her er det værst at være mor og barn

169. Haiti* og Sierra Leone*
171. Guinea-Bissau
172. Chad
173. Elfenbenskysten
174. Gambia
175. Niger
176. Mali
177. Den Centralafrikanske Republik
178. Den Demokratiske Republik Congo
179. Somalia

*Landene klarer sig ens

Top 10: Her er det bedst at være mor og barn

1. Norge
2. Finland
3. Island
4. Danmark
5. Sverige
6. Holland
7. Spanien
8. Tyskland
9. Australien
10. Belgien
 
Indekset bygger på 179 landes data for mødredødelighed, børnedødelighed, uddannelse, økonomi og kvinders deltagelse i politik.
 
Fakta

Mere end halvdelen af jordens befolkning – 54 procent – bor i byer. I 2030 vil seks ud af ti bo i byer, mens tallet i 2050 vil være steget til to ud af tre.

I udviklingslande bor en tredjedel af byboerne i slumområder – det svarer til over 860 millioner mennesker.

I disse ti lande er der størst ulighed mellem de fattigste og rigeste børn i byen, når det kommer til overlevelse: Bangladesh, Cambodia, Ghana, Kenya, Indien, Madagaskar, Nigeria, Peru, Rwanda og Vietnam. I disse lande har de fattigste børn tre til fem gange så stor risiko for at dø før deres femårs fødselsdag, end de rigeste børn har.

I disse byer er det lykkedes at mindske uligheden mellem de fattigste og rigeste børn ved blandt at tilbyde hjælp til mødre før, under og efter fødslen: Addis Ababa (Etiopien), Cairo (Egypten), Guatemala City (Guatemala), Kampala (Uganda), Manila (Filippinerne) og Phnom Penh (Cambodia).