Teff fra Etiopien er den nye gyldne sundhedsspise

Laurits Holdt

Det skriver Danidas magasin “Udvikling” i sin seneste udgave, der kom på gaden onsdag.  

Teff (Eragrostis teff) dyrkes næsten udelukkende i Etiopien og har årtusinder på bagen.

Sundhedspointen er, at de bittesmå frø fra naturens hånd er glutenfri, har et højt indhold af protein sammenlignet med andre kornsorter og indeholder såkaldt resistent stivelse, som er godt til at holde blodsukkeret stabilt.

Dertil indeholder teff mineraler som kalcium og jern. Disse mineraler – især jernindholdet – er let optagelige i kroppen. Teff indeholder tillige timian, som er en urt.

Teff anses som en fremragende ressource for glutenfri bagværk og giver en fleksibel, elastisk, ikke-klæbende karakter til bagværket.

Frøene udmales til mel og benyttes til glutenfri brød og kager, eksempelvis netop fladbrødet Injeera.

I Etiopien købes og spises teff af folk i byerne, mens fattigfolk og bønder selv ofte spiser majs og durra. skriver “Udvikling”.

Produktet er så elsket, at regeringen i Addis Ababa i 2006 forbød eksport for at forhindre ukontrollable prisstigninger. Men sidste år ophævede den eksportforbuddet.

Herhjemme kan 400 gram teff nu købes for 40-41 kr. og til en kilopris af 90-93 kr. Til sammenligning kan et kilo økologisk hvedemel fås for en tyver.

Også oldtidskornet spelt og inkaernes “gudekorn”, quinoa (udtales kinoa), har været store successer hos helseinteresserede.  

Se mere på http://en.wikipedia.org/wiki/Eragrostis_tef