Organisationen skriver på sin hjemmeside:
I går aftes (torsdag, 28. maj) vedtog Borgerrepræsentationen et forslag om, ”at ingen led i Københavns Kommune må indkøbe varer fra de ulovlige israelske bosættelser på Vestbredden” med et flertal bestående af A, RV, SF og Ø. Aarhus Byråd tog en lignende beslutning den 9. april 2014 med et stort flertal om ikke at købe ”varer og tjenesteydelser, der produceres og udbydes i israelske bosættelser i besatte palæstinensiske områder.”
Beslutningerne ligger i forlængelse af kommunernes etiske retningslinjer for investerings- og indkøbspolitikken, og i det københavnske tilfælde henvises til folketingsvedtagelsen om EU, Israel og Vestbredden (V13), som alle Folketingets partier, med undtagelse af Dansk Folkeparti, vedtog d. 23. januar 2014: ”at israelske bosættelser ikke gennem aftaler mellem Israel og EU eller gennem danske offentlige eller private engagementer får legitimeret deres eksistens eller forbedrede økonomiske muligheder”.
Ingen af beslutningerne er blevet implementeret endnu, da de er sendt til behandling i Statsforvaltningen.
I Aarhus kommune stødte man sidste år på det problem, at der ikke var klarhed omkring, hvorvidt der var hjemmel til at foretage en udelukkelse af bosættelsesprodukter fra indkøbslisterne.
Men i dag fremgår det eksplicit af Økonomi- og Indenrigsminister Morten Østergaards svar til Folketingets Kommunaludvalg d. 26. november 2014, at der er hjemmel til at foretage en boykot som den pågældende, idet der ”efter ministeriets opfattelse lægges til grund, at kommuner ikke er afskåret fra i deres indkøbspolitik at fastsætte, at de ikke indkøber varer fra besatte områder på Vestbredden”.
Men der er andre mere praktiske problemer forbundet med at indarbejde et forbud mod handel med ulovlige israelske bosættelser i indkøbspolitikken.
Blandt andet har vi ikke en obligatorisk mærkningsordning for varer, der kommer fra bosættelserne.
Dette på trods af, at Europa er et af de største eksportmarkeder for produkter, der produceres i bosættelserne.
Det skønnes, at Europa årligt handler for mere end to mia. danske kroner med bosættelserne.
Derfor giver det god mening, at Udenrigsminister Martin Lidegaard i april måned, sammen med 16 andre EU-ministre, opfordrede til implementeringen af en obligatorisk mærkningsordning på EU-plan.
Den danske stat behøver dog ikke vente på EU, for at indføre en lignende ordning på national plan.
Det er en forudsætning for, at kommunerne effektivt kan boykotte produkter fra bosættelserne.
Læs hele artiklen på Mellemfolkeligt Samvirkes hjemmeside (fra mellemrubrikken “Forhindrer fred”)