At det står godt til med menneskerettighederne i Danmark er en velkendt historie. Men at vores selvtilfredshed ligefrem hæmmer vores evne til at åbne øjnene for, hvad der sker i resten af verden, er en af de overraskende konklusioner i en ny undersøgelse fra Deloitte.
”For mange danskere er menneskerettighederne et mere eller mindre eksotisk begreb, som man ikke rigtig behøver at tage stilling til. Vi er jo vant til, at der er styr på tingene i Danmark. Sådan er det bare ikke i det store udland. Derfor bliver danske virksomheder, der opererer med en global værdikæde, også nødt til at have et vågent øje på både leverandører og aftagere af deres produkter,” siger partner i Deloitte Anne Mette Christiansen i en pressemeddelelse.
Er FN’s principper implementeret?
I juni 2011 vedtog et enigt menneskerettighedsråd under FN et sæt retningslinjer for menneskerettigheder og erhvervsliv, på engelsk kaldet United Nations Guiding Principles on Business and Human Rights.
Fire år efter har Deloitte undersøgt, hvordan det står til med implementeringen i de danske virksomheder.
”Selvfølgelig findes der danske virksomheder, der har indarbejdet FN’s principper i deres forretningsmodel, men en stor gruppe virksomheder sidder stadig i venteværelset og tygger på, hvad de skal gøre på dette område. Ofte ser vi, at topledelsen først kommer op af stolen, når en krise banker på døren, og det kan den altså gøre hurtigere, end man tror,” siger Anne Mette Christiansen.
Selv for de virksomheder, der ikke opererer med en global leverandørbase, er der grund til at øge opmærksomheden på arbejdstagernes rettigheder, mener Anne Mette Christiansen:
”Vi har naturligvis en høj etik i Norden relativt set, men det betyder ikke, at danske virksomheder ikke også løber ind i problemer. Det ser vi blandt andet, når virksomhederne benytter sig af udenlandske arbejdere, der typisk ikke nyder godt af samme beskyttelse som danskerne, eller når der direkte er tale om lyssky underleverandører, der anvender sort arbejdskraft,” siger hun.
Læs mere og download analysen hos Deloitte.
Om undersøgelsen:
Deloittes ”Nordic Human Rights Study 2015” er baseret på kvalitative interview med 25 af de største virksomheder i Danmark, Norge, Sverige og Finland samt en lignende europæisk undersøgelse, ligeledes foretaget af Deloitte.