2015 bliver varmeste år globalt i mands minde

585px-nasa_blue_marble
Forfatter billede

Juni 2015 blev den varmeste sjette måned, der er målt i havet og på land. Ifølge det amerikanske hav- og atmosfæreforskningscenter NOAA var der tillige tale om den hedeste 12-måneders periode, der nogensinde er målt, det vil sige fra juli 2014 til juni 2015.

Ifølge professor og klimaforsker ved Københavns Universitet, Eigil Kaas, må vi tilmed forvente endnu kraftigere blus på det globale termometer.

Det skyldes ifølge Eigil Kaas især det omfattende opvarmende klima-fænomen El Niño, som i disse måneder tiltager i styrke i den tropiske del af Stillehavet.

Men Kaas understreger samtidig overfor Berlingske, at dette klimafænomen, der får varmt havvand til at skvulpe op i den østlige del af Stillehavet, næsten ingen indflydelse har på Danmark og det øvrige Nordeuropas klima.

Til gengæld oplever andre dele af kloden hedebølger, som har krævet tusinder af dødsofre i lande som Indien og Pakistan. 

Den hede, globale klimanyhed kommer samtidig med en dyster og omfattende rapport med verdens nok mest kendte klimaforsker som hovedforfatter, James Hansen, der i en halv menneskealder var chef for NASAs klimaforskningscenter.

Hansen og andre forskere konkluderer, at det internationale samfunds mål om at holde den globale temperaturstigning på under to grader fra industrialderens begyndelse og frem til 2100 er “særdeles farlig”.

Forfatterne argumenterer for, at vi risikerer væsentlig højere og hurtigere havvandsstigninger, end FN-klimapanelet IPCC anslår i sin seneste rapport. Det vil sige “adskillige meter”.

Eigil Kaas siger dog til Berlingske, at “det er enormt usikkert, hvor meget havene vil stige, især fordi man ikke kender stabiliteten af iskappen på Vestantarktis, som er den store joker i spillet”.

Se også seneste opgørelse fra FNs Meteorologi Organisation (WMO) her.