Det anslås, at malaria hvert år slår mindst mellem 500.000 og 750.000 mennesker ihjel på verdensplan, og af dem er ni ud af ti børn under fem år. Men nu er der måske håb forude, for forskere på Center for Medicinsk Parasitologi (CMP) skal som de første i verden til at udføre kliniske test af en ny type vaccine mod den globale sygdom. Det skriver Københavns Universitet på sin hjemmeside.
Læs også: Dansk forsker får penge til malaria-vaccine (24.10.2012 U-landsnyt.dk)
Vaccinen skal beskytte kvinder mod malaria under graviditeten og skal klinisk testes i Tyskland og Benin senere i 2015. Samtidig har CMP lavet store fremskridt med hensyn til at forebygge malaria hos småbørn.
“Vi tror på, at vaccinen viser sig at være effektiv, og den bygger på et helt nyt princip, der aldrig er forsøgt før. Det er i sig selv er et enormt gennembrud. Samtidig kan den bruges til at udvikle yderligere vacciner mod andre typer malaria. Dermed vil vi have taget et meget stort skridt i retningen mod at løse et globalt sundhedsproblem,” siger professor ved Københavns Universitet og CMP, Lars Hviid.
Dekan Ulla Wewer glæder sig over prisen:
“Lars Hviid og hans team arbejder effektivt og målrettet med at bekæmpe malaria, og jeg ønsker dem stort tillykke med den flotte anerkendelse. Global Excellence prisen sætter fokus på, at København har en unik og førende forskning på et globalt område. Derfor understøtter prisen vores strategiske fokus på verdensklasseforskning, som sætter dagsorden for fremtidens sundhed,” siger Ulla Wewer.
Vi skal fejre vores succeser
Region Hovedstaden uddeler hvert år Global Excellence prisen og udover CMP bliver Copenhagen Center for Arthritis Research (COPECARE) også optaget i år i gruppen, som i forvejen tæller 26 andre forskningsmiljøer på internationalt topniveau i hovedstadsregionen. Med prisen følger 1,5 millioner kroner, som skal gå til initiativer med et tydeligt internationalt perspektiv; blandt andet international synliggørelse af centrenes arbejde, videreuddannelse, udveksling af forskere samt videreudvikling af deres forskning eller behandlingstilbud, skriver universitetet.
“I Region Hovedstaden har vi en ambition om at være internationalt førende i vores sundhedsforskning og behandlingstilbud til vores patienter. Vi tror på, at sund vækst er vejen frem, og her udmærker vinderne sig exceptionelt flot, særligt for deres evne til at omsætte forskningen til konkret gavn for patienterne. Priserne er et resultat af engagerede ildsjæle og et langsigtet og engageret arbejde på hospitaler og universiteter. I regionsrådet er vi stolte af, at have så dygtige forskere og medarbejdere, som er med til at sætte Greater Copenhagen (tidligere kendt som Øresundsregionen, red.) på verdenskortet,” siger Sophie Hæstorp Andersen (S) Regionsrådsformand i Region Hovedstaden.
Det er sjette gang prisen bliver uddelt.