1658 mennesker reddet på havet på en enkelt dag

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

De tre skibe, som Læger uden Grænser sejler med på Middelhavet – Dignity 1, Bourbon Argos og MY Phoenix – reddede til sammen 1.658 mennesker på Middelhavet onsdag den 2. september.

Fordelt over seks aktioner fik Læger uden Grænsers hold reddet nødstedte, der primært kommer fra Eritrea, Nigeria og Somalia.

547 af dem var kvinder, og 199 var børn. Imellem dem flere småbørn og babyer, skriver Læger uden Grænser i en nyhed på organisationens hjemmeside.

Redningsaktionerne blev indledt klokken 7 om morgenen, da Bourbon Argos reddede 353 mennesker fra en træbåd i internationalt farvand nord fra Zuwara.

Kort efter kom Bourbon Argos en anden træbåd til undsætning med yderligere 650 ombord. Sidst på eftermiddagen samlede MY Phoenix 332 mennesker fra Eritrea op.

Kvinde gik i fødsel

Et af de mennesker, som blev reddet af Bourbon Argos, var en gravid kvinde, som fik veer kort efter, hun kom ombord på Læger uden Grænsers skib.

Mandskabet besluttede, at hun skulle evakueres, og kvinden blev derfor overført til en speedbåd fra den italienske kystvagt og indlagt på et hospital.

Norske Lindis Hurum, Læger uden Grænsers nødhjælpskoordinator ombord på Bourbon Argos, fortæller, at den 2. september var en af de helt store dage for Læger uden Grænser søge- og redningsoperationer. Men der er altid fokus på det enkelte individ.

”Min mest rørende øjeblik fra må være Senait, en ung etiopisk kvinde, som var 8 måneder henne, og gik i fødsel lige efter, at hun blev reddet. Ligesom enhver anden far, der er nervøs og spændt på fødslen af sit første barn, forlod hendes mand Joseph ikke hendes side. Det unge par blev evakueret af medicinske årsager, for at Senait kunne føde sit barn under trygge forhold i Italien,” fortæller hun.

Læs mere om flygtningesituationen på Middelhavet hos Læger uden Grænser.