FN´s hidtil mest omfattende rapport: Afskovning er på retur

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Under denne uges internationale kongres om skovbrug, World Forestry Congres, i Durban, Sydafrika, præsenterede FN´s Fødevare- og Landbrugsorganisation (FAO) rapporten Forest Ressource Assessment 2015. Rapporten kortlægger tilstanden for verdens skove. Der er gode nyheder at læse i rapporten.

Verdens samlede afskovning er faldet fra en årlig rate på 0,18 procent i start-halvfemserne til 0,08 procent mellem 2010 og 2015. Over de sidste 25 år er verdens samlede skovareal reduceret cirka 100 millioner hektar, så arealet i dag dag dækker omkring 4000 millioner hektar.

De største afskovninger finder sted i Afrika og Sydamerika.

Derudover er regeringer verden over blevet bedre til at beskytte skove gennem regulering, der giver bedre inddragelse af lokalsamfund og kontrol med skovområderne.

Skove er fortsat vigtige

Rapporten fremhæver, at skovbrug er vigtig for verdens økonomi, de mennesker der afhænger af den og for bekæmpelse af klimaforandrinngerne.

Skovbrug bidrager omkring 4.000 milliarder danske kroner til verdensøkonomien. Og for mange i særligt fattige landområder er skove fortsat et vigtigt for deres subsistensgrundlag eller  som  bidrag til deres husholdning.

FAO´s generaldirektør José Graziano da Silva påpegede i onsdags også på, at skove reducerer carrbonudledning og dermed bekæmper klimaforandringer.

Rapporten, journalartikler, landerapporter og highlights kan læses på FAO´s portal for rapporten.