Johnson Mbillah er i disse dage på besøg i Danmark for at fortælle om organisationen Procmura (The Programme for Christian-Muslim Relations in Africa) og erfaringerne med samarbejdet mellem kristne og muslimer i Afrika.
Procmura blev startet i 1959, da afrikanske kristne så, at mange af de stater, som opstod efter kolonimagternes tilbagetog, ville komme til at rumme både muslimer og kristne. Procmuras stiftere mente, at en positiv dialog mellem muslimer og kristne var helt nødvendig i opbygningen af de nye stater.
Procmura er involveret i dialogarbejde mellem kristne og muslimske grupper i en lang række afrikanske lande og har været en aktiv spiller som mægler i konflikter gennem årene.
Johnson Mbillah fremhæver organisationens arbejde for som de første at bringe kristne og muslimske grupper sammen til dialog i Sudan tilbage i 1990’erne og Procmuras aktuelle samarbejde med muslimske grupper i Nigeria og dets nabolande for at hjælpe med at dæmme op for radikalisering af unge og Boko Harams fremmarch.
I sommer har Procmura sammen med muslimske ledere haft en konference i Garoua i det nordlige Cameroun om netop radikalisering. Konferencen var tæt på at blive aflyst, fordi to unge piger sprængte sig selv i luften på et marked i Garoua få dage før konferencen skulle holdes. Arrangørerne besluttede at gennemføre konferencen, der netop handlede om, hvordan kristne og muslimer sammen kan modarbejde radikalisering og arbejde for fred.
Tættere samarbejde med afrikanske politikere
Det er i det hele taget emnerne fred, udvikling og miljø, der bringer de kristne og muslimske ledere i Afrika sammen, ifølge Johnson Mbillah.
”Uden fred, ingen udvikling. Og uden miljøvenlig udvikling, ingen fred.” Det er den fælles forståelse, som kristne og muslimske organisationer har opbygget i Afrika, siger Johnson Mbillah. Ud over fælles konferencer, workshops og seminarer for kristne og muslimer om fred og udvikling, har der været både kristne og muslimske ledere ved COP 17 i Sydafrika i 2011 for at tale om miljøvenlig udvikling.
Politikerne i Afrika er begyndt at lytte mere til de religiøse ledere, mener Johnson Mbillah. ”Den politiske klasse har indset, at den har brug for de religiøse for at kunne udføre freds- og udviklingsarbejde”, siger han.
Den afrikanske Union (AU) bragte i 2010 religiøse ledere og statsledere fra hele kontinentet sammen i Abuja i Nigeria for at diskutere fred, sikkerhed og udvikling. Der blev nedsat en permanent komité, der skal fremme samarbejdet mellem AU og Afrikas religiøse grupper for at mindske konflikter og koordinere indsatser for fred og udvikling.
Procmura deltog i mødet i Abuja ligesom flere andre organisationer, både rent afrikanske og internationale.
De internationale organisationer URI (United Religions Initiative) og KAICIID (King Abdullah Bin Abdulaziz International Centre for Interreligious and Intercultural dialogue) blander sig også i debatten og arbejder tæt sammen med AU.
Selv om Procmura var den første organisation af sin art i Afrika har den altså nu fået konkurrence.