Torsdag formiddag fremlagde statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), finansminister Claus Hjort Frederiksen (V), erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) og skatteminister Karsten Lauritzen (V) regeringens plan om, at flytte knap 4.000 statslige arbejdspladser ud af København.
En af de berørte institutioner er Dansk Institut for Internationale Studier og herfra lyder der højlydte protester.
Instituttets direktør Nanna Hvidt og bestyrelsesformand Laurids S. Lauridsen har udsendt følgende udtalelse:
DIIS, Dansk Institut for Internationale Studier, protesterer skarpt imod eventuelle planer om at flytte instituttet bort fra nærheden til landets beslutningstagere.
DIIS er ifølge loven om DIIS sat i verden for at følge den internationale udvikling med henblik på at formidle viden og komme med anbefalinger om Danmarks udenrigs- og sikkerhedspolitiske situation og muligheder i en bred politisk, økonomisk og kulturel sammenhæng.
Det betyder kort sagt, at DIIS skal levere forskningsbaseret viden til Danmarks befolkning og Danmarks beslutningstagere.
Danmarks befolkning har således krav på, at DIIS står til rådighed med viden, når væsentlige beslutninger skal tages inden for de udenrigspolitiske, udviklingspolitiske og sikkerhedspolitiske områder. Det kræver et nært samarbejde – og ikke sjældent at samarbejdet kan finde sted hurtigt og personligt.
Lovens krav, om at DIIS skal udarbejde redegørelser og udredninger efter anmodning fra folketinget og regeringen, udmøntes i et nært samarbejde med beslutningstagere; DIIS’ forskere rådgiver regeringen og folketingets udvalg direkte for at sikre korrekt formidling af deres viden.
Nødvendig at være tæt på relevante ministerier og myndigheder
Sikkerhedspolitisk og udenrigspolitisk betyder nærheden til de relevante ministerier meget, og skiftende ministre har udtrykt deres påskønnelse af, at DIIS ”ikke viger tilbage for at besvare følsomme politiske spørgsmål fra regeringen eller Folketinget”, at DIIS er ”en uvurderlig guide der hjælper os til at forstå kompleksiteten i en skiftende verden”.
Ikke kun ministerier og Folketing nyder godt af den direkte kontakt med DIIS’ forskere; inden for radikalisering er DIIS’ forskning for eksempel blevet brugt til myndighedsarbejde i nært samarbejde med PET, FE, CTA, politiet, Københavns Kommune m.fl.
Befolkningen har krav på, at den viden, der produceres i et offentligt forskningsinstitut som DIIS, kan gøres tilgængelig på den mest fleksible og effektive måde, og det kræver nærhed, netværk og personlig kontakt.
DIIS bringer også sin viden direkte til befolkningen via en omfattende indsats i pressen. En tidligere forsvarsminister har fremhævet, at ”I en verden af one-liners og sensationslysten presse, har vi brug for institutioner som DIIS til at tilføje solid akademisk analyse til den offentlige debat”.
”Trodser kulde, vind og regn”
DIIS’ forskere var således i pressen med personligt fremmøde 22 gange de sidste to dage af september 2015 – og i hele 2014 blev DIIS-forskere interviewet mere end 1300 gange til danske og internationale medier. Meget er muligt via teknologi, men det direkte interview med journalistens mulighed for at spørge ind til emner er den stærkeste formidling af forskernes viden.
I anledning af DIIS’ 10-års jubilæum fremhævede Heidi Robdrup, chef for Deadline, DIIS som ”Dem, der i bitter kulde, vind og regn igen og igen prioriterer at være i DR Byen klokken halv elleve om aftenen”.
Kvaliteten af DIIS’ forskning vurderes højt, også internationalt. Det videnstab, som dokumenteret har ramt styrelser og institutioner, der er flyttet ud fra København, vil ramme særligt hårdt på DIIS, hvis væsentligste produkt netop er viden. Det bør bekymre både befolkning og beslutningstagere.
Direktør Nanna Hvidt & bestyrelsesformand Laurids S. Lauridsen
Flyttede for to år siden
DIIS flyttede for kun to år siden (1. juli 2013) fra Christianshavn til nye, større og mere attraktive lokaler lige over for FN Byen på Østerbro i København.
Mere på http://u-landsnyt.dk/nyhed/12-02-13/diis-flytter-til-sterbro