Jeg er bosiddende i Mozambique og kan derfor af gode grunde ikke deltage i generalforsamlingen, men vil via fuldmagt stemme nej.
Det vil jeg gøre ud fra flere overvejelser.
For det første er det uklart for mig, hvordan IBIS skal skaffe pengene til det medlemskontingent, som der vel kræves, for at være en del af en større organisation.
Jeg tænker her på den nuværende situation omkring regeringens bebudede nedskæringer på udviklingsbistanden, der bl.a. betyder, at IBIS står til at miste 33 millioner kroner i tilskud fra staten.
Har IBIS økonomisk og ressourcemæssigt styrken til at kunne overholde sine forpligtigelser overfor OXFAM?
Vil tromle mindre organisationer
Jeg synes også, at det er problematisk, at OXFAM – som jeg har forstået det – arbejder udfra en model, hvor lokale Oxfam-organisationer skal blive til nationale organisationer.
Det er problematisk, fordi det uvægerligt vil betyde en svækkelse af de civilsamfundsorganisationer, der ikke har et internationalt sekretariat i ryggen. Et sekretariat, der f.eks. kan hjælpe med at søge midler, der uddeles på nationalt eller regionalt plan.
Derfor vil store dele af de fondsmidler, der er til rådighed, formentligt havne hos internationale organisationer, der er blevet nationale (som f.eks. OXFAM), og derved svække de andre civilsamfundsorganisationer i landene.
Det gælder primært i syd, hvor civilsamfundet ikke er så stærkt som det er i f.eks. Danmark. Men udviklingen vil også have betydning for de mindre organisationer i nord.
Lille og hurtigt kontra stor og langsom
Endelig tror jeg, at det er vigtigt, at der findes mindre organisationer, som kan agere hurtigt, når nye muligheder og udfordringer opstår. Det er måske endnu mere vigtigt i dag, hvor der er store humanitære kriser og omvæltninger som det arabiske forår og konflikten i Syrien. Jeg er bange for, at det vil blive sværere for IBIS at agere hurtigt som en del af en stor organisation.
Derfor opfordrer jeg, de der kan deltage i IBIS’ generalforsamling, til at møde op og stemme nej.
Her er linket til styrelsens anbefaling om at stemme ja, så kan du jo selv tage stilling.
Nimbus Schmidt Poulsen er ansat på PRODEM, et program til udvikling af kommunerne i Mozambique. Han har tidligere arbejdet for bl.a. IBIS, Mellemfolkeligt Samvirke, Sex & Samfund og 3F.