“Jeg kan ikke forestille mig, at vi siger ja til noget, der ender på en bistand på 0,7 pct af bruttonationalindkomsten (BNI). Men samtidig er jeg realist og tror ikke på, at vi kan fastholde niveauet på 0,8 pct. Men hvis vi kan mødes midt imellem, vil det være fint”, siger han til JP online onsdag.
Forskellen på 0,7 og 0,8 procent i bistand udgør over en milliard kroner. Ved et kompromis på f.eks. 0,75 pct. vil de konservative redde godt en halv milliard af u-landsmidlerne.
Danmark afsatte lidt over 17 mia. kr. i udviklingsbistand i 2015 under SR-regeringen, svarende til 0,83 pct. af nationalrigdommen (BNI).
Venstre-regeringen ønsker, at det beløb skal beskæres med 2,9 mia. kr. i finansloven for 2016, så vi fremover yder 0,7 pct. af BNI, hvilket er det niveau, FN anbefaler som et minimum.
Det eneste parti i blå blok, der ikke bakker op om dén ide, er de konservative, som med deres seks mandater sikrer blå blok flertal.
Samtidig viste en ny meningsmåling, foretaget af Wilke for Jyllands-Posten, at blot en tredjedel af danskerne mener, at Danmark bør skære i hjælpen til verdens fattigste.
Andre 59 procent er imod eller vil have en endnu højere bistand.
Naser Khader siger til JP-online onsdag:
“At skære i udviklingsbistanden er ikke i Danmarks interesse. Hvis du vil forebygge, at folk udvandrer og flygter, er du nødt til at yde den forebyggende hjælp”.
“Vi vil hellere bruge penge i nærområderne, hvor vi kan hjælpe mange flere, end hvis vi først hjælper, når folk er kommet herop. Så lige nu mener vi ikke, at vi skal skære”, anfører han overfor Jyllands-Postens onlinetjeneste.