Genbrug til Syd står til at miste 25 procent af sin pulje, som kommer ned på 8,8 mio. kr. i 2016 mod 12 millioner i år.
Genbrug til Syd (GTS) finansieres af Udenrigsministeriet og har siden 1975 ydet økonomisk støtte til forsendelser af doneret, brugt udstyr til udviklingslandene. Derfor er GTS led i dansk u-landsvirke og støtten til folkelige foreninger og grupper i Den 3. Verden.
De fremmødte frivillige havde det til fælles, at de kom fra en stribe organisationer, som har sendt udstyr fra Danmark til en partner i syd med støtte fra Danida-puljen Genbrug til Syd.
”Vi er med til at udvikle civilsamfund. Vi hjælper i nærområderne. Vi er en meget lille pulje, men vi når meget langt ud. Og fordi mange af os er frivillige, får man meget udvikling for pengene i Genbrug til Syd”, som en deltager udtrykte det undrende overfor, at puljen bliver beskåret.
Regeringens bebudede besparelser vil formodentligt betyde, at færre projekter vil få støtte til forsendelser i årene, der kommer.
Et mangfoldigt årsmøde
Når man kiggede ud over årsmøde-forsamlingen var det et mangfoldigt skue, der mødte en. De frivillige kom fra forskellige lande, forskellige organisationer og forskellige dele af Danmark.
Således kunne man høre klingende syd-sjællandsk, møde fremmede sprog fra bl.a. Afghanistan og Somalia og tale med erfarne, pensionerede udviklingsarbejdere.
Organisationerne arbejder i så vidt forskellige nationer som Moldova, Afghanistan, Zimbabwe, Ghana, DR Congo, Gambia og Somalia.
Og det er blot et mindre udsnit af de lande, hvor lokale organisationer har modtaget containere med dansk udstyr.
Udstyret er alt fra skolemøbler, computere og hospitalssenge til landbrugsudstyr og meget andet, som ikke længere bruges i Danmark, men som er med til at skabe udvikling lokalt i verdens fattige nationer.
Skolemøbler til Tanzania
Blandt deltagerne på årsmødet var Østafrikas Venner, der netop har modtaget en bevilling fra puljen til at sende en container med danske skolemøbler til Tanga i Tanzania.
Her er skolemøblerne med til at presse den lokale regering. Tanzanianerne bygger nemlig selv skolerne, og når så der kommer møbler i bygningerne, har regeringen pligt til at sende lærere.
Det betyder, at flere børn kan komme i skole i afsides landsbyer.
Partnerskaber er afgørende
På årsmødet fremlagde konsulent Dorte Skovgaard Mortensen et review, som hun havde lavet om partnerskaber i Genbrug til Syd.
Det er et krav, at den danske organisation skal samarbejde med en lokal partner for at modtage støtte fra puljen.
Reviewet viser, at der blandt organisationerne er en lang række gode og solide partnerskaber, der ofte bygger på venskaber, forståelse og respekt.
Partnerskaber er vigtige for arbejdet, fordi de sikrer ejerskab og sikrer, at forskellige befolkningsgruppers behov og vilkår bliver tilgodeset lokalt, hvor udstyret når frem.
Efter årsmødet varder ringe tvivl om, at Genbrug til Syd-puljen skaber engagement blandt frivillige i Danmark.
Som en deltager sagde: ”Der er både en praktisk og følelsesmæssig side i Genbrug til Syd. Det handler om mødet mellem mennesker. Noget sker ude i verden med vores lille indsats.”
Man kan se mere om Genbrug til Syd på www.genbrugtilsyd.dk
DMRU står for Dansk Missionsråds Udviklingsafdeling, som administrerer genbrugsordningen.