Dansk globalt beredskab fylder 20 – og det skal fejres

Forfatter billede

Og det beredskab fejrer nu sit 20 års jubilæum.

Det sker ved en reception og oplæg mandag d. 7 december, kl. 8.45-13.30 i Eigtveds Pakhus, Asiatisk Plads 2G på Christianshavn i København.

Jubilæet ventes få deltagelse af FSB-medlemmer, repræsentanter fra Udenrigsministeriet, interesseorganisationer, samarbejdspartnere m.v.

Der er begrænset antal pladser, så tilmeld dig snarest og senest søndag d. 29. november på http://fsb.niras.dk/fsb20aar

Bemærk at det officielle program efterfølges af åbent hus kl. 13.30 – 14.30, hvor alle interesserede er velkomne til at deltage.

Har du bekendte med interesse for Freds- og Stabiliseringsberedskabet, er du velkommen til at invitere dem til denne del af programmet.

Eksperter klar med kort varsel

Danmark kan med kort varsel stille med eksperter til konfliktforebyggende og fredsbevarende opgaver og til at fremme demokrati over alt på kloden ved at overvåge at valgene er frie og fair.

Eksperterne rekrutteres fra Freds- og Stabiliseringsberedskabet (FSB), der ledes af Udenrigsministeriets Stabiliserings- og Sikkerhedspolitiske kontor og administreres af rådgivningsfirmaet NIRAS.

FSB er sammensat af en gruppe højt kvalificerede individer, som er optaget i beredskabet, med henblik på hurtig og effektiv udsendelse til missioner verden over.

De danske FSB'ere er en alsidig gruppe bestående af krisestyringsfolk, logistikere, juridiske eksperter, valgeksperter og mange flere, der med kort varsel er parate til at tage ud på meget forskelligartede opgaver overalt i verden – det være sig krisestyrings-, monitorerings- eller valgobservationsmissioner.

Ude fra en uge til et år

De internationale opgaver, FSB'erne sendes ud på af Danmark, koordineres af EU, FN, Den Europæiske Organisation for Sikkerhed og Samarbejde (OSCE) og andre internationale organisationer.

Oftest sendes eksperterne ud til egentlige missioner under disse organisationer, og en udsendelse kan vare i alt fra en uge op til et år.

Administrationen af beredskabet er udliciteret af konsulentfirmaet NIRAS A/S, som står for den daglige håndtering af beredskabet, mens Udenrigsministeriet, har det overordnede politiske og koordinerede ansvar for udsendelserne til verdens brændpunkter og spirende demokratier.

Ledelsen og administrationen varetages af to FSB-enheder, den ene i Udenrigsministeriet, den anden i NIRAS A/S.

I Udenrigsministeriet er FSB forankret i Stabiliserings- og Sikkerhedspolitisk Kontor. FSB-enheden tager stilling til kommende prioriteringer og har det overordnede ansvar for beredskabet.

Hed før IHB

FSB, der før hed Det Internationale Humanitære Beredskab (IHB), blev oprettet i 1994 for at bidrage til at forebygge konflikter og medvirke til at sikre fred og stabilitet.

Siden 1995 har beredskabet haft en fast post på finansloven for at sikre midler til hurtig udsendelse af danske kandidater. FSB har i dag en vigtig rolle som instrument for danske freds- og stabiliseringsindsatser.

FSB omfatter omkring 500 medlemmer med international erfaring.

Læs mere på
http://fsb.niras.dk/om-fsb.aspx

DAGENS PROGRAM

Sal III

Dagens ordstyrer: Tine Gøtzsche

8.45 – 9.00
Ankomst og kaffe

9.00 – 9.10
Velkomst v. udenrigsminister Kristian Jensen (V)

9.10 – 9.45
Interview med udenrigsminister Kristian Jensen samt FSB'erne Peter Beiter Brasholt og Andreas Sørensen med erfaring fra hhv. valg- og krisestyringsmissioner

9.45 – 10.00
”Højdepunkter i FSB’s historie” v. Charlotte Slente, centerchef for Center for Global Politik og Sikkerhed, Udenrigsministeriet

10.00 – 10.30
”Udviklingen i 20 års valgobservation” v. Jørgen Elklit, FSB-medlem og professor i valg og demokrati ved Institut for Statskundskab, Aarhus Universitet

10.30 – 10.45
Kaffepause

10.45 – 12.00
”Internationale missioner og deres rolle i stabilisering og kapacitetsopbygning”

Interview og dialog med:

Lisbeth Zilmer-Johns, Danmarks repræsentant i EUs Udenrigs- og Sikkerhedspolitiske Komité, Bruxelles
Kai Vittrup, tidligere missionsleder i European Union Police Mission i Afghanistan (EUPOL Afghanistan)
Henrik Ø. Breitenbauch, centerchef v. Center for Militære Studier, Københavns Universitet

12.00 – 12.20
”Perspektivering: Civile udsendelser – centrale for Danmarks samtænkte stabiliseringsindsats” v. Lone Dencker Wisborg, direktør, Udenrigsministeriet

Sal C&D
12.30 – 13.30
Markedsplads og let anretning: Bliv klogere på FSB'ernes arbejde. Krisestyringsmissioner, valgobservationsmissioner samt FSB foreningen og NIRAS’ FSB team er repræsenteret med stande klar til at besvare spørgsmål og fortælle om arbejdet med FSB.

Slut på det officielle program
Åbent hus
13.30 – 14.30

Åbent hus:

Alle interesserede bydes velkommen til at besøge markedspladsen og blive klogere på FSB'ernes arbejde.

Krisestyringsmissioner, valgobservationsmissioner samt FSB foreningen og NIRAS’ FSB team er repræsenteret med stande klar til at besvare spørgsmål og fortælle om arbejdet med FSB.

Tilmelding:

Vi gør opmærksom på, at grundet et begrænset antal pladser i Eigtveds Pakhus vil du efter d. 29. november modtage besked med be- eller afkræftelse på tilmelding.

Bemærk at alle er velkomne til at deltage i åbent hus.