Den voldsprægede hændelse fremgår af fagbladet ”Journalisten”s seneste nyhedsbrev torsdag.
“Det lader til, at nogen tyrkiske grænsebetjente bruger reglerne som en undskyldning for at banke folk efter behag”, skriver Nagieb Khaja på Facebook.
Hans forslåede ansigt kan ses på et billede, han har lagt op på sin Facebook-profil. Ifølge Nagieb Khaja blev han gennembanket af det tyrkiske politi, da han onsdag ville krydse den lukkede grænse fra Tyrkiet til Syrien.
“På vejen ind over grænsen blev jeg opdaget af tre tyrkiske grænsevagter i et køretøj, som skød varselsskud op i luften”, fortæller den dansk-afghanske reporter, der modtog danske globale journalisters hæder, “Nairobi-prisen”, i 2013.
Se mere på
http://u-landsnyt.dk/nyhed/18-06-13/nagieb-khaja-f-r-rets-nairobi-pris
“Jeg rakte mine hænder i vejret og gik stille og roligt hen imod dem, mens jeg gentagne gange råbte, at jeg var journalist på flere forskellige sprog. Da den ene betjent nåede hen til mig, overdængede han mig med knytnæveslag,” skriver Nagieb Khaja.
Derefter tog han sit pressekort frem og viste det til grænsevagterne. Resultatet var ifølge Nagieb Khaja, at han blev smidt på jorden og trampet og sparket i ansigtet og i baghovedet. Han beskriver overfaldet som ”sadistisk”.
Vil tage sagen op over for Tyrkiet
Overfaldet har fået Dansk Journalistforbund til at sende et brev til den tyrkiske ambassade i København.
Forbundet kræver ”snarest at modtage en redegørelse for episoden fra de tyrkiske myndigheder”, som skal forsikre, at Tyrkiet fremover ikke vil behandle ”danske eller andre journalister på tilsvarende vis”.
Samtidig vil DJ tage kontakt til Udenrigsministeriet og kræve, at den danske regering tager sagen op på højeste niveau med Tyrkiet.
Lars Werge er bekymret for de vilkår, journalister generelt har i Tyrkiet.
“Man får en fornemmelse af, at det er et land, der praktiserer en forståelse af pressens rolle, som er helt uden for skiven i forhold til et europæisk demokrati”, siger han til “Journalisten” og slutter:
“Vi har tidligere set, hvordan myndighederne stormede redaktioner i voldsprægede aktioner, fordi styret blev udsat for kritisk journalistik”.