Dansk iværksætter skal rådgive Kenyas centraladministration i grøn vækst

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Thomas Jazrawi

Det fremgår af en pressemeddelelse fra Quercus Group tirsdag:

En ny eksport af det ”danske mindset” har vakt stor opmærksomhed i Kenya.

Nationalt TV har netop berettet om, at det danske firma, Quercus Group ApS, skal rådgive samtlige ministerier og regioner i Kenya om grøn vækst, som står højt på agendaen.

Den første træning af nøgleaktører i ministerierne er allerede gennemført 8-9 december 2015 og i 2016 ruller rådgivningsopgaven for alvor i gang. Målet er at skabe en national samarbejdsplatform, som vi kender det fra danske klyngeorganisationer.

Direktøren for Quercus Group er på hjemmebane: Nicolai Sederberg Rottbøll var idémand og organisator som sekretariatschef for Copenhagen Cleantech Cluster i fire år fra 2008 til 2012.

Via Quercus Group hjælper han nu offentlige kunder med klyngeinitiativer, samt organisationer som DI og ambassader med at koble dansk cleantech til andre markeder. Quercus Group har allerede nu arbejdet i 20 lande med otte ansat i København og to i Kenya.

Det første skridt i opbygningen af en større grøn vækst indsats i Kenya er træning af relevante folk i Kenyas ministerier og styrelser samt 47 delregioner.

Sagt simpelt vil Kenya ændre tankegangen: De ansatte skal forstå grøn vækst – at det her ikke kun sker for at frelse verden, men for at Kenya kan tjene penge på grøn vækst. 80 procent af befolkningen har ikke stabil elektricitet og øvrig energi.

Energieffektivitet, alternative energikilder, genanvendelse, affaldshåndtering og vandrensning er måder at skabe nye ressourcer på.

De centrale lovgivere skal forstå meningen med ny grøn energi og grønne forretningsmodeller og på den baggrund skabe de rigtige rammevilkår, som kan understøtte grøn vækst. Vi skal forklare, at grøn vækst er business, siger Nicolai Sederberg Rottbøll.

Åbning for dansk cleantech

“Rådgivningen har også den effekt, at den åbner Kenya for dansk cleantech. Aftalen betyder, at dansk cleantech bør gribe chancen i Kenya”, understreger Nicolai Sederberg Rottbøll.

Departementschefen for Kenyas magtfulde industriministerium, Dr. Wilson Songa, og de to største kenyanske erhvervsorganisationer, KAM og KEPSA, deltog i underskrivelsen af rådgivningsaftalen, som ligeledes blev overværet af den danske ambassade.

Ifølge Dr. Wilson Songa baner aftalen vej for at gøre Kenya til et førende eksempel på grøn vækst i Afrika.

“Danske cleantech virksomheder er i verdensklasse, men ifølge DI´s nye rapport ”Afrikas muligheder – set i dansk perspektiv” har danske virksomheder ikke fået rigtig fat i Afrika”, siger Nicolai Sederberg Rottbøll, og tilføjer:

“Hvis Danmark kom op på EU-gennemsnittet, kunne det give en ekstra årlig eksport på 7 milliarder kroner. Danske cleantech virksomheder skal huske, at 20 af de hurtigst voksende økonomier i verden er afrikanske. Vestas og nogle af de andre store virksomheder er tilstede i Kenya, men størstedelen af dansk cleantech er der ikke”.

Kenya bruger dansk klyngemodel

Næste skridt efter træningen i Kenya er, at Quercus Group faciliterer opbygning af den nationale samarbejdsplatform under navnet Green Growth Collaboration Cluster Platform. Klyngen i Kenya skal fremover skabe grønne, offentlige løsninger og nye grønne forretninger – og ikke mindst kommunikere de grønne forretningsmuligheder til udlandet.

“I Kenya skal vi også skabe samarbejder og udveksle grønne forretningsmodeller. Der er eksempelvis penge i at genanvende bildæk og plast, og Kenya har brug for hjælp til at skalere op på initiativer som disse”, forklarer Nicolai Sederberg Rottbøll.

“Men løsningen på Kenyas grønne transformation består ikke bare i nye virksomheder. Der skal rådgivning og investeringer til – og først og fremmest skal der et langt sej træk til fra centraladministrationen side for at skabe de rette rammevilkår og incitamenter til grøn vækst. Vores opgave er at skabe ringe i vandet”.

Dr. Wilson Songa ønsker et sekretariat på plads for den kenyanske green growth koordinationsplatform inden for et år, hvor den første store konference om grøn vækst også holdes. Det hele betales som udgangspunkt af Kenyas Industriministerium.

Ifølge Kenyas nordiske ambassade i Stockholm handler nogle af de vigtigste grønne energimuligheder for danske virksomheder om geotermisk energi, vind- og solenergi.

Kenyas plan er udvide energiproduktionen inden for de områder med 5000 Megawatt over de næste tre år. Nicolai peger desuden på affaldshåndtering, vandhåndtering, bioenergi og smart city teknologier, fx soldrevet LED lys, som områder med meget stort potentiale for danske virksomheder.

Quercus Groups rådgivningsaftale med Ministry of Industrialisation & Enterprise Development løber over de næste 5 år. Og i horisonten er en endnu større ambition om, at den danske CCC-model skal dække en hel østafrikansk klynge over flere landegrænser.

Yderligere oplysninger: Nicolai Sederberg Rottbøll M: +45 29494561, [email protected] Admiralgade 15, Nikolaj Plads, 1066 Copenhagen K

Fakta om Quercus Group

⎯ Stifteren af Quercus Group, Nicolai Sederberg Rottbøll stod tidligere bag Danmark’s hidtil største og mest succesfulde klyngeinitiativ Copenhagen Cleantech Cluster, CCC, som lanceredes under klimatopmødet i 2009.

Nicolai var sekretariatschef i CCC frem til 2012 hvor han stiftede Quercus Group Aps.

⎯ De sidste tre år har Quercus Group rådgivet offentlige og private klienter klyngeudvikling og grøn vækst i mere end 25 lande i Asien, Europa, Nordamerika og Afrika

⎯ Quercus Group har i dag 12 ansatte, heraf to i Kenya og 10 i København.

To ud af tre medarbejdere har ikke dansk baggrund.

⎯ Quercus Group assisterer i den 18-21 januar 2016 DI med et eksportfremstød til Kenya med fokus på vand, energi og fødevarer.

Fakta om Copenhagen Cleantech Cluster

⎯ Copenhagen Cleantech Cluster stiftedes i 2009 under COP15 klimatopmødet som en paraplyorganisation for dansk cleantech. Bag etableringen stod Copenhagen Capacity, DI, DTU, KU, Scion DTU, State of Green, Symbion, Region Hovedstaden, Region Sjælland m.fl.

⎯ Frem til foråret 2015 var Anders Eldrup formand for bestyrelsen som bl.a. også rummede Jukka Pertola fra Siemens, DI, State of Green m.fl.

⎯ På fem år skabte CCC 1096 job, tiltrak 12 internationale virksomheder, gav starthjælp til over 100 iværksættervirksomheder inden for cleantech og etablerede International Cleantech Network bestående af 15 førende cleantech klynger i Asien, Europa og Nordamerika.

⎯ I 2014 fusionerede CCC med sønderjyske Lean Energy Cluster og skiftede navn til CLEAN. CLEAN kan ikke sammenlignes direkte med CCC, men har ligeledes som mål at promovere grøn vækst via 170 medlemmer fra cleantech-sektoren.

Grøn vækst handler om

Grøn, bæredygtig energi (vindmøller, solceller, bioenergi, waste-toenergy, fjernvarme, energieffektivitet). Danmark har skabt nogle af verdens førende cleantech virksomheder som Vestas, Rockwool, Haldor Topsøe m.fl. som står for store dele af Danmarks jobskabelse og eksport

Grønne teknologier som fx vandteknologier eller affaldshåndteringsløsninger som enten reducerer brugen af ressourcer, øger genanvendelsen af ressourcer eller øger effektiviteten af ressourcer fx energieffektivt LED lys eller energi- eller ressourcerigtige løsninger til industrivirksomheder

– Grønne forretningsmodeller som eksempelvis skaber forretning på restprodukter som plastik, dæk, træaffald eller andre restprodukter i fx produktionsvirksomheder

Politiske rammebetingelser som understøtter grøn energi eller grønne forretningsmodeller med incitamenter, finansiering, krav om genanvendelse, krav om energieffektivitet mm.

–  Grøn brugeradfærd fx generel hensyntagen til ressourceforbrug og miljø ved at sortere affald, bruge mindre vand og strøm, bruge færre ressourcer, mm.