Humanitære kriser får kønsbaseret vold, seksuelle overgreb og mødredødelighed til at eskalere voldsomt. Og det er ofte piger og kvinder, der rammes først og rammes hårdest.
Eksempelvis har den syriske borgerkrig resulteret i, at mødredødeligheden i landet er steget med 39 procent siden 2010.
konference i Fællessalen på Christiansborg Slot torsdag.
Børneægteskaber og menneskehandel
Væbnede konflikter og naturkatastrofer har meget forskellige påvirkninger på piger, drenge, kvinder og mænd, men en humanitær krise vil ofte forværre allerede eksisterende uligheder mellem kønnene, der kan føre til øget diskrimination, større udstødelse og uforholdsmæssige risici.
For eksempel under kriser, hvor der er mangel på mad og basale sundhedsydelser, øges byrden for kvinder og piger, som traditionelt sørger for deres familiers daglige behov.
Derudover, når familier splittes og det basale sikkerhedsnet forsvinder under en krise, bliver kvinder og piger langt mere sårbare over for eksempelvis kønsbaseret vold, der i nogle kriser stiger med mere end 100 procent.
Den manglende adgang til seksuelle og reproduktive sundhedsydelser i humanitære indsatser kan yderligere være med til at øge piger og kvinders sårbarhed over for smitte med sexsygdomme og komplikationer i forbindelse med graviditet og fødsel.
Og den basale mangel på sikkerhed, er samtidig med til at fremme piger og kvinders risiko for at blive ofre for børneægteskaber og menneskehandel.
De mest sårbare får ikke hjælp
Når en kvinde dør som følge af graviditet eller fødsel, er det med til at destabilisere familien. 3 ud af 5 kvinder, der dør i forbindelse med graviditet eller fødsel, befinder sig i en humanitær krise.
Jordskælv øger risikoen
Institutioner som normalt kunne hjælpe og beskytte kvinder var kollapset. I én lejr begyndte kvinder at organisere sig i grupper, og sammen med installationen af lys rundt omkring i lejrene, blandt andet ved toiletterne, reduceredes antallet af voldtægter med 80 procent.
Efter de voldsomme jordskælv i Nepal i april og maj 2015, var især gravide og nybagte mødre udsatte.
På verdensplan forekommer mere end 1 ud af 3 dødsfald blandt mødre, i humanitære kriser, hvor der ofte ikke er adgang til hverken lægehjælp, behandling eller medicin. Det er derfor afgørende med en humanitær indsats målrettet mødres og gravides særlige behov, som vi så det i Nepal.
Læs mere om konferencen og tilmeld dig her