En ny vurdering offentliggjort af EU-Kommissionen onsdag skal belyse de kommende tiltag efter indgåelse af den internationale klimaaftale i Paris i december.
Der er ikke lagt op til at øge ambitionerne. EU holder fortsat fast i målet om at reducere klimaskadelige udslip med 40% i 2030.
Det skuffer flere organisationer.
Greenpeace mener ikke, at reduktionsmålet er tilstrækkeligt til at afværge slemme klimaforandringer.
Greenpeace. Alt for uambitiøst
Det fremgår af følgende pressemeddelelse af Greenpeace:
EU-Kommissionen har netop, tirsdag kl. 12, offentliggjort sin vigtige analyse, for den klimapolitiske vej frem efter Paris-aftalen.
Analysen er alt for uambitiøs og indikerer, at EU blot kan fortsætte business as usual i stedet for at øge tempoet på den grønne omstilling, som der åbenlyst er behov for efter Paris.
EU-Kommissionen lægger op til, at EU’s nuværende klimamålsætning for 2030 på 40% reduktion er tilstrækkelig. Det er ikke tilfældet.
“Med dagens melding lægger EU-Kommissionen op til, at Europa bare kan lægge sig godt tilrette i hængekøjen, mens resten af verden må klare problemerne. Det er både usympatisk og uforståeligt”,
“Nu er det op til EU-landene at slå i bordet og sikre, at EU bidrager til at fastholde momentumet fra Paris, frem for at punktere det. Her bør Danmark spille en aktiv rolle” siger Jens Mattias Clausen, klimapolitisk rådgiver hos Greenpeace i Danmark.
“EU-kommissionens påstand om, at EU allerede yder et passende bidrag til den globale klimaindsats, er simpelthen det rene nonsens. I Paris blev alle verdens lande enige om, at man på nuværende tidspunkt styrer mod katastrofale temperaturstigninger”, fortsætter han.
“Derfor er der behov for at hæve ambitionsniveauet markant. Hvis EU skal leve op til Paris-aftalen, skal man accelerere den grønne omstilling. Det betyder blandt andet, at 2030-målet skal hæves markant fra de nuværende 40%,” siger Jens Mattias Clausen.
Baggrund
EU-Kommissionens nye analyse af Paris-aftalens konsekvenser for EU’s klimapolitik konkluderer, at:
-
EU’s nuværende 2030-mål på 40% reduktioner (ift. 1990) er tilstrækkeligt, og at ambitionsniveauet derfor ikke behøver at blive hævet som følge af Paris-aftalen.
-
Det er i orden først at diskutere, hvad man skal gøre mere i 2023, når verdens lande samles for at gøre status – og det er kun med henblik på at øge ambitionerne efter 2030.
EU: Vi har meget arbejde foran os
Flere andre organisationer har været ude på Twitter med kritik af analysen. Det gælder bl.a. Friends of the Earth Europe og Climate Action Network Europe.
EU-kommissær for klima, Miguel Arias Cañete udtaler følgende:
"We have the deal. Now we need to make it real. For the EU, this means completing the 2030 climate and energy legislation without delay, signing and ratifying the Agreement as soon as possible, and continuing our leadership in the global transition to a low-carbon future. Through our climate diplomacy, the EU will push to keep climate change at the top of the international political agenda. We have a lot of work ahead of us, but as we did in Paris, we will persevere and succeed."
Pressemeddelelsen fra EU-Kommissionen kan findes her:
http://europa.eu/rapid/press-release_IP-16-502_en.htm?locale=en