21. marts 2016
Læsetid: < 1
Fødselaren tog i 1978 en ph.d-grad i plantebiologi fra Københavns Universitet og arbejdede i en årrække med forskning i processer og metoder af betydning for de tidligere stadier af génsplejsning i planter.
I 1983 kom han til De Danske Sukkerfabrikker (nu Danisco A/S) som forskningsleder og stod her bl.a. fadder til den génsplejsede sukkerroe.
2000-2008 var han koncernforskningsdirektør i Christian Hansen A/S og lod sig pensionere som 62-årig efter 25 års industrielt arbejde med forskning, udvikling og innovation.
Han ville skabe sig et “tredje liv” med spot på at fremme offentligt-privat samarbejde om forskning og innovation i en bredere sammenhæng.
I 2009 blev han ansat som professor i bioteknologi og virksomhedssamarbejde ved Københavns Universitets biovidenskabelige fakultet “LIFE” – tidl. Landbohøjskolen.
Peter Olesen er forfatter til en stribe faglige artikler og har vedholdende argumenteret for accept og brug af génsplejsning for at sikre bedre og sundere fødevarer samt mad og foder nok til verdens voksende befolkning og tamdyr. Se også
http://u-landsnyt.dk/nyhed/05-12-09/biolog-om-f-devarekrisen-risikabelt-satse-p-kologi
og
http://u-landsnyt.dk/nyhed/26-03-06/pinstrup-andersen-kologi-farbar-vej-b-nder-i-u-lan
2008 til 2014 var han bestyrelsesformand for Det Strategiske Forskningsråd og i 2012 blev han udpeget som bestyrelsesmedlem i European Institute of Innovation & Technology, hvor han siden 2014 har været bestyrelsesformand.
Privat er Peter Olesen gift med viceinstitutleder Kirsten Jørgensen og har tre døtre og tre børnebørn.
En af hans vigtigste allierede i kampen for génsplejsede fødevarer er en verdenskendt nulevende dansker, professor Per Pinstrup-Andersen.
Se vor omtale af Pinstrup-Andersen, da han blev 75 i april 2014, på
http://u-landsnyt.dk/navnenyt/m-rkedage/kendt-dansker-blir-75