Miljøorganisationer: John Kerry skal presse Danmark til klimahandling

gp0stpwha
Thomas Jazrawi

Den amerikanske udenrigsminister John Kerry ankom torsdag til København. Han blev budt varmt velkommen af danske miljøorganisationer. 

Den amerikanske udenrigsminister, John Kerry, bliver netop nu hilst velkommen af aktivister fra Greenpeace, der har hængt et banner op langs motorvejen mellem Københavns Lufthavn og Ørestad, hvor dagens prominente gæst passerer, skriver Greenpeace i en pressemeddelelse. 

Med teksten ”John Kerry Tell Denmark to Protect the Arctic” appellerer aktivisterne til John Kerry om at minde Danmarks statsminister Lars løkke Rasmussen og udenrigsminister Kristian Jensen om, at Danmarks gentagne benspænd for beskyttelse af Arktis ikke er acceptabelt.

”I stedet for som USA at arbejde aktivt for at beskytte det Arktiske Ocean, inden problemerne kommer helt ud af kontrol, så spilder Danmark og Norge tiden på at smide forhindringer ud. Det har Arktis og resten af verden ikke tid til at vente på, og det har John Kerry mulighed for at minde Lars Løkke Rasmussen og Kristian Jensen om i dag,” siger Sune Scheller, projektleder i Greenpeace i Danmark.

Håber at afsmeltning også vil gøre indtryk på Kristian Jensen

Også WWF ønsker, at Kerry presser Danmark til at prioritere klimasagen højere. Den amerikanske udenrigsansvarlige skal sammen med den danske udenrigsminister Kristian Jensen (V) fredag til Grønland. Her skal de med egne øjne se, hvordan indlandsisen smelter på Grønlands vestkyst. 

“Der er noget paradoksalt i den måde, den danske regering ynder at bruge Grønland som udstillingsvindue for klimaforandringerne, mens den samtidig går baglæns i sin egen klimaindsats. Man kan blot håbe, at besøget i Grønland, hvor den globale opvarmning aldrig har været tydeligere, også vil gøre indtryk på Kristian Jensen og ikke kun på Kerry”, siger klimachef i WWF Verdensnaturfonden John Nordbo.

John Nordbos opfordring til Kristian Jensen lyder:

“Lyt nu til Kerry! John Kerry er en af arkitekterne bag Paris-aftalen og har hele tiden vist ægte engagement i klimasagen. Der er meget, den danske regering kan lære”.

Åbent brev om Arktis

John Kerry har desuden modtaget et åbent brev fra Greenpeace, der udtrykker bekymring for det problematiske parløb mellem Danmark og Norge, lyder det i pressemeddelelsen fra Greenpeace. 

Brevet kan læses her: 

https://secured-static.greenpeace.org/denmark/Global/denmark/Hav/Greenpeace%20letter%20U.S.%20Secretary%20of%20State%20June%202016%20FIN.pdf 

Det Arktiske Ocean er et af de mindst beskyttede områder i hele verden, og der findes til dato ingen lov, der beskytter det vigtige område, som bliver mere åbent og sårbart i takt med afsmeltingen som følge af klimaforandringer.

Alligevel modarbejder Danmark og Norge netop nu aktivt en beslutning, der kan tages endeligt stilling til på et møde i Spanien i næste uge om beskyttelse af et område i Arktis på størrelse med Storbritannien. Mødet finder sted mellem underskriverne af OSPAR konventionen heriblandt Danmark.

”Det er bittert, at Danmark går ind og blokerer for et forslag om beskyttelse af et økologisk vigtigt og sensitivt område i Arktis, når stort set alle andre er enig om, at området skal beskyttes,” siger Sune Scheller.

Norge og Danmark smed også grus i maskineriet så sent som i maj i forbindelse med et møde mellem USA’s præsident Barak Obama og de Nordiske regeringsledere i Washington. Til forskel fra et møde mellem Obama og Canadas regeringsleder i foråret, lykkedes det ikke at nå frem til nogen forpligtigelse om at beskytte Arktis.