Kommunikationskoordinator, cand.mag. Tue Magnussen, Frederiksberg, fylder 50 Langfredag den 25. marts.
Efter kandidateksamen i historie fra Københavns Universitet underviste Tue Magnussen en overgang i gymnasieskolen og arbejdede siden som leksikonredaktør. Siden fortsatte han studierne på Roskilde Universitetscenter i faget geografi med specialisering i internationale udviklingsstudier.
På RUC underviste han 1983-1999 i sine fag og vejledte på den samfundsvidenskabelige basisuddannelse samt var med til at opbygge praktikordninger og deltog i internationalisering af RUCs universitetsuddannelser.
1995-98 var han tillige ekstern lektor i international politik ved Institut for Statskundskab og 1997-99 ved Østeuropa-instituttet, Københavns Universitet. Hans faglige engagement betød, at han i knap 15 år var tillidsmand for universitetslærerne på RUC og i næsten en halv snes år tillige i bestyrelsen for Dansk Magisterforening universitetslærerafdeling.
Selv om hans forskningsmæssige interesse især har været fokuseret på udviklingsprocessen i Den 3. Verden, er det analysen af baggrunden for de politiske begivenheder på Balkan, der har givet sig udtryk i mange artikler og kronikker til dagspressen samt talrige videnskabelige artikler fra hans hånd. Han har tillige været fagkonsulent og forfatter ved Den Store Danske Encyklopædi.
Hans kendskab til især de albansk-sprogede områder bl.a. fra et studieophold ved Tiranas universitet i 1977 har været til stor nytte i analysen af udviklingen i Albanien, Kosovo og Makedonien samt af konflikterne på Balkan.
Udover konsulentopgaver har han flere gange siden 1991 været valgobservatør for OSCE ved valg i Albanien, Kosovo, Makedonien, Montenegro og Serbien. Over en 30-årig periode har han tillige deltaget i venskabsarbejde med Albanien, senest gennem den dansk-albanske forening Miqësia, hvor han siden 2004 har været formand.
Herudover har han gennem mange år været at finde i de forskellige solidaritets- eller græsrodsorganisationer, hvad enten det gjaldt protesten over USAs krig i Vietnam eller Sovjetunionens besættelse af Afghanistan, Balkan- eller Irak-krigen – og altid med hjertet og engagementet markant til venstre for midten.
Siden 1999 har han været ansat ved Rehabiliterings- og Forskningscentret for Torturofre (RCT) i København, først som international projektkoordinator med ansvar for Mellemøsten og Balkan og fra 2002 som kommunikationskoordinator.
Her har han som RCTs talsmand udadtil fået markeret RCT og arbejdet mod tortur, hvad enten det gjaldt den israelske ambassadør Carmi Gillon, Guantanamo-basen eller information om RCTs behandlingsarbejde herhjemme eller internationalt.
RCT holder reception for fødselaren fredag 1. april kl. 15-17 i Borgergade 13, København.