Sygeplejerske til verdens måske fattigste la

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Sygeplejerske Gry Willum Frederiksen fra Læger uden Grænser (MSF) rejste onsdag til Sierra Leone, hvor hun det næste halve år skal arbejde på et hospitalsprojekt i det ludfattige vestafrikanske lands næststørste by Bo.

På hospitalets 5 afdelinger skal Gry Willum Frederiksen uddanne og sikre kvaliteten af plejen fra de lokale sygeplejersker. MSF stiller 2 børneafdelinger, en akutafdeling, en voksenafdeling og en intensivafdeling til rådighed for befolkningen i Bo.

Sierra Leone var i årevis hærget af en ødelæggende borgerkrig og er blandt de lande, der har den laveste forventede levealder – omkring 38 år. Malaria er den førende dødsårsag efterfulgt af akutte luftvejssygdomme, diarré og seksuelt overførte sygdomme.

Det er 29-årige Gry Willum Frederiksens første mission for Læger
uden Grænser. Hun har indtil sin afrejse arbejdet på den akut medicinske modtageafdeling på Bispebjerg Hospital.

– Det er en gammel drøm for mig at komme ud og arbejde i et udviklingsland. Muligheden for at komme ud i verden og arbejde er faktisk en af grundene til, at jeg blev sygeplejerske, siger Gry Willum Frederiksen, der tidligere har rejst i Asien, Syd- og Mellemamerika.

MSF har arbejdet i Sierra Leone siden 1986. MSF har allerede en dansk sygeplejerske i Bo. Louise Ringby har siden februar arbejdet som vejleder og koordinator i 2 lejre for flygtninge fra nabolandet Liberia.