Dansk sygeplejerske til Zimbabwe

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Læger uden Grænser (MSF) har sendt sygeplejerske Marianne Looft til Zimbabwe, hvor hun de næste 2 måneder skal undersøge behovet for hjælp i det sydafrikanske land og vurdere om MSF kan forøge indsatsen. Marianne Looft skal arbejde i Zimbabwes næststørste by Bulawayo, hvor MSF bl.a. har et hiv/aids-projekt.

De seneste måneder har regeringen i Zimbabwe gennemført en “oprydningskampagne” i slumkvartererne i Bulawayo og i hovedstaden Harare, hvor mindst 75.000 bygninger er revet ned. Op mod 350.000 formodes at være blevet hjemløse som følge af kampagnen, hvor bulldozere har ryddet hele kvarterer, og situationen er ved at udvikle sig til en humanitær krise.

Marianne Looft er en ægte MSF-veteran. Det er den tiende mission, hun tager ud på for Læger uden Grænser. Hun har tidligere været i bl.a. Somalia, Sierra Leone, Sydsudan, Kenya og Mozambique. Senest har Marianne Looft været i Etiopien, hvor hun har undersøgt behovet for en MSF-indsats i Somali-regionen.

Marianne Looft kender Zimbabwe særdeles godt, da hun tidligere har arbejdet tre et halvt år i landet (1989-92) for Mellemfolkeligt Samvirke.

Læger uden Grænser har allerede sygeplejerske Lone Lund i Zimbabwe, hvor hun koordinerer behandlingen af aids-syge patienter i Bulawayo. Lone Lund tilrettelægger et projekt, som prøver at forhindre, at hiv-positive mødre smitter deres børn efter fødslen og tilbyder mødrene medicinsk behandling, når de bliver syge af aids.

Læger uden Grænser har arbejdet i Zimbabwe siden 2000. Danmark har droppet Zimbabwes status som programsamarbejdsland for Danida på grund af præsident Robert Mugabes uduelige styre.