Kate Fleron død

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Fhv. redaktør af tidsskriftet “Frit Danmark”, Kate Fleron, Frederiksberg, er død 96 år.

Betegnende for hendes lange liv i kamp mod undertrykkelse døde Kate Fleron godt en måned efter hun for 30 år siden (31. jan. 1976) med akklamation blev valgt til første formand for Dansk Vietnamesisk Forening, hvis opgave det var – og er – at knytte bånd til det vietnamesiske folk efter den lange og ødelæggende Vietnam-krig, som på det tidspunkt var sluttet året før.

Først og fremmest huskes hun som en af besættelsestidens frontfigurer og markerede sig i skrift og tale stærkt i den offentlige debat.

Da Danmark blev besat af tyskerne, var hun blandt en gruppe medarbejdere på Nationaltidende, der besluttede sig for at markere en kritisk holdning til besættelsesmagtens indgreb og politik. Trods censuren slog den oppositionelle tone igennem, og reaktionerne udeblev ikke.

Ved årsskiftet 1941-42 blev chefredaktøren afskediget på foranledning af værnemagten, og kort efter blev Kate Fleron præsenteret for uacceptable ændringer af stofområde og lønforhold. At denne slet kamuflerede fyring havde baggrund i hendes antityske holdninger, vedstod formanden for avisens bestyrelse senere.

Efter afskedigelsen ernærede hun sig i en periode som freelancejournalist og forfatter, fik sine artikler afsat til ugeblade og forfattede bøgerne “Afsporet Ungdom”, 1942, og “Vi er Ungdommen”, 1943, der omhandlede ungdommens problemer. Bøgerne gav anledning til heftig debat om sex og moral.

Fra januar 1943 indtrådte hun i redaktionen af det illegale blad “Frit Danmark”, som senere blev Frihedsrådets talerør og et af de største illegale blade herhjemme.

Arbejdet bestod i at indsamle stof og skrive artikler, men snart kom hendes illegale aktiviteter også til at indbefatte støtte til faldskærmsfolk og koordinering af skjulesteder til folk under jorden. I den illegale verden var hun kendt under dæknavnet Frøken Krog, og med tiden fik hun i kraft af sit engagement i bladets hovedledelsesmøder kontakt til mange centrale personligheder i det organiserede modstandsarbejde.

I september 1944 blev hun taget af Gestapo og snart efter overført til fangelejren Frøslev i Sønderjylland. Efter trekvart år i fangenskab slap Kate Fleron ud af lejren i april 1945 og oplevede den tyske kapitulation i frihed.

Efter befrielsen fortsatte “Frit Danmark” som månedsblad, og fra 1945 og indtil det lukkede i 1982, var det Kate Fleron, der sad i redaktørstolen. Det blev et opinionsdannende tidsskrift, politisk og økonomisk uafhængigt, behandlede både inden- og udenrigspolitiske emner og var et forum for kontroversielle synspunkter.

Fleron, der havde haft borgerlige sympatier (som medlem af Det konservative Folkeparti), placerede sig efter krigen til venstre for midten og var i en årrække meget tæt på Danmarks Kommunistiske Parti uden dog at være medlem.

Hun var medlem af kvindedelegationer, der blev udsendt som observatører 1951 til det krigshærgede Nordkorea og 1971 til Vietnam, og hun har bl.a. i kraft af sit medlemskab af Kvindernes Demokratiske Verdensforbund, stiftet 1945 af europæiske kvinder, der havde været i kz-lejre, gæstet flere andre, især socialistiske, lande.

Blandt de mange øvrige tillidshverv kan nævnes hendes medlemskab af det internationale tribunal, der trådte sammen i København i 1972 for at undersøge krigsforbrydelser i Indokina. Samme år modtog hun PH-Prisen og har fået flere udenlandske hædersbevisninger.

Kate Fleron var født 16. juni 1909 og døde 5. marts 2006.