Mindeord om pastor emeritus, fhv. generalsekretær Viggo Mollerup, Udsholt Strand pr. Gilleleje, der døde fredag 76 år gammel efter kortvarig sygdom.
Af generalsekretær Henrik Stubkjær og informationschef Thomas Ravn-Pedersen, Folkekirkens Nødhjælp
”Fly now – pray later” var det meget sigende motto for Folkekirkens Nødhjælps tidligere generalsekretær Viggo Mollerup, som blev den første, der på dansk TV bragte verdens humanitære katastrofer ind i dagligstuen.
Med sin karakteristiske cerut og altid korte, fængende udtalelser var han en populær TV-gæst, der med dygtighed fik omsat svinepukler og danskernes givervilje til storstilede hjælpeaktioner i Den 3. Verden.
Mollerups motto om at flyve først – og siden bede – opstod under Biafra-krigen i Nigeria 1968-1970, hvor den unge generalsekretær med ét stod i spidsen for verdens største luftbro, der med over 5.000 natlige – og ulovlige – flyvninger reddede op mod en million indespærrede mennesker i Biafra fra sultedøden.
Plakaten var oprindeligt en reklame for det hollandske flyselskab, KLM, men mottoet gjorde Mollerup til sit eget og Folkekirkens Nødhjælps. Den hænger stadig uden for generalsekretærkontoret som en formaning om hurtigt at komme i gang, når der er brug for det.
Aktionen blev kritiseret, fordi den greb ind i Nigerias indre anliggender, men var et resultat af vestlige befolkningers harme over, at et stort land brugte sulten som våben i en borgerkrig.
Viggo Mollerup var ikke i tvivl. Biafras indbyggere var også danskernes næste – og som han sagde ”Hvis det brænder i din nabos hus, spørger du ikke om lov, før du går ind for at hjælpe med at slukke ildebranden”.
Langt senere – i 2001 – medvirkede han i en dansk-produceret dokumentarfilm om 35 kirkeorganisationers luftbro til Biafra.
Det var under Mollerups stærke og kreative ledelse fra 1964 til 1976, at Folkekirkens Nødhjælp for alvor voksede sig stor og blev en international organisation.
Det var Mollerup, der sammen med sin canadiske kone, Mona Mollerup, professionaliserede Folkekirkens Nødhjælp som en organisation med medarbejdere, der udelukkende var ansat på kvalifikationer og ikke efter hvor fromme de var.
Det var også Mollerup, som personlig sikrede købet af Folkekirkens Nødhjælps nuværende hovedsæde i Nørregade i Københavns centrum. Dengang skabte købet blæst, men i dag kan alle se, at det både økonomisk og praktisk var det helt rigtige. Og det vidner om Mollerups handlekraft og forudseenhed.
På u-landsfronten var han bl.a. medlem af regeringens nytænkningsteam omkring bistanden, det såkaldte Ole Bang-udvalg, 1980-82.
Viggo Mollerup voksede op i et præstehjem i Hvornum i Jylland og blev selv præst i femte generation efter at have taget sin teologiske embedseksamen ved Københavns Universitet i 1959. Før han kom til Folkekirkens Nødhjælp var han i 4 år præst ved Absalons kirke på Vesterbro i København og sluttede sit arbejdsliv som præst i Vedbæk i Nordsjælland fra 1976 til 1990.
Viggo Mollerup var Danmarks første folkekære formidler af verdens katastrofer, og han vil blive husket for sit kolossale engagement og sin vedholdende kamp for verdens lidende og undertrykte mennesker.
Skriftligt har han givet udtryk for sine teologiske interesser i et arbejde om reformatoren Hans Tausen, og han har bl.a. været medlem af Den Danske Præsteforenings hovedbestyrelse og hjælpefond.
Han efterlader sig sin kone gennem næsten 46 år, geograf Mona Lloyd Mollerup, og bl.a. sønnen Paul Mollerup, der er admin. direktør i COOP.
Viggo Mollerup blev født 24. maj 1930 og døde 16. juni 2006.
Begravelsen finder sted fra Blistrup Kirke mellem Gilleleje og Helsinge i Nordsjælland torsdag den 22. juni kl. 13.