Peter Wulff Kåri fylder rundt

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Redaktionssekretær Peter Wulff Kåri, København, fylder 60 mandag den 3. juli.

Få – om nogen – hjemlig u-landsjournalist kender Afrika ind under huden som nordmanden, der blev dansker. Intet under, at Peter Wulff Kåri, som det fremgår af fødselsdagsomtalen i Politiken, hans daglige arbejdsplads, møder sine kolleger med hilsnen “Khotso” i den årle morgenstund.

Det er sesotho – sproget, de taler i Lesotho – for “Morgen” og God Morgen” og tegner udmærket billedet af en mand, der har tabt hjertet til det store kontinent i syd. Han har boet i 3 afrikanske lande og skrevet talløse informative artikler om Afrika.

Det stod der ikke umiddelbart skrevet over hans liv, da han kom til Danmark fra Norge i 1964. Karrieren gik over en stribe provinsaviser, men så i 1983 tog han og hans kone, den ligeledes meget u-landsengagerede journalist Birgit Lundbak, det store spring og blev udstationeret i Lesotho, nationen, der ligger midt inde i Sydafrika og på den tid også midt i et hav af apartheid.

Han blev sendt ud som projektsekretær for Folkekirkens Nødhjælp, hun fik et job som assistent for koordinatoren af Mellemfolkeligt Samvirkes dengang store frivilligprogram i den lille fattige bjergenklave

Netop MS havde få år forinden været indblandet i en heftig strid, da en u-landsfrivillig i overværelse af dav. bistandsminister Lise Østergaard tog ordet under en officiel middag og kaldte styret i Lesotho for “fascistisk”. Den modige var brøndborer Karsten Fogde, som senere har været aktiv i bl.a. U-landsimporten.

For Wulff Kåri og Lundbak blev det efter de 4 år i Lesotho (1983-87) under alle omstændigheder til en livslang kærlighed til måske især det sydlige Afrika, hvor parret nu har andel i en lejlighed i Kapstaden og dagens fødselar kan dyrke sin store interesse for sydafrikansk vin.

Og utvivlsomt et suk fra begge over, at VK-regeringens mange nedskæringer har ført til, at MS-programmet i Lesotho måtte lukke.

Makkerskabet førte siden parret 2 gange mere til Afrika, begge gange fordi Birgit Lundbak havde fået job dernede, og Peter Wulff Kåri tog med som Afrika-korrespondent for sin arbejdsplads siden 1988 – Politiken.

Første gang var 1994-95 i Kampala i Uganda og anden gang i Etiopiens hovedstad, Addis Ababa (2000-2001). I begge perioder var Peter Wulff Kåri eneste danske korrespondent på kontinentet uden for Sydafrika.

Peter Wulff Kåri fortsætter heldigvis i sit job på Politikens udlandsredaktion, selv om han nu er i efterlønsalderen. Det er godt for Afrika og godt for dansk u-landsjournalistik.

Og så skal man ikke tro, det er Afrika altsammen. Da Dansk Vietnamesisk Forening sidste forår henvendte sig til den hjælpsomme mand om assistance, trådte han ind i redaktionen af bladet “VietNam Ajour”. Sådan.

Til lykke på dagen fra

Redaktionen af u-landsnyt.dk