Ph.d., direktør og forskningsleder Bent Skovmand, Estado de Mexico, er død 61 år.
Bent Skovmand, der var uddannet på Landbohøjskolen i København, blev under et ophold i USA i 1960erne inviteret til El Batan i Mexico af Norman Borlaug – manden, der fik Nobelprisen for sin forskning i “den grønne revolution”.
I Mexico kom Skovmand til at deltage i arbejdet med at anvende oprindelige sorter i forædlingen af nutidens majs og hvede. Især kom han til at arbejde med kornsorter, som spanske munke bragte til den vestlige halvkugle i 1500-tallet.
Bent Skovmand blev mexicansk gift og boede 30 år i landet. Her arbejdede han de senere år i forskningscentret CIMMYT, som Danida gennem tiden også har bidraget til, idet centret er en af de såkaldte “cigarkasser” i den internationale landbrugsforskning.
Centret forsker i at udvikle majs og hvede med større modstandsdygtighed overfor angreb af plantesygdomme og skadedyr, og Skovmand var leder af hvede-genbanken. Igennem tiden har han medvirket til at indsamle over 150.000 varianter af hvedefrø og flere end 20.000 slags majs.
Han arbejdede med videnskabsfolk, bønder og industrigrupper i u-landene for at gøre triticale, en hybrid af rug og hvede, til en kommerciel afgrøde.
I 2004 blev han direktør for Nordisk Genbank i Alnarp i Skåne og var med til at tage det første spadestik til Svalbard Global Seed Vault, hvor frø fra alverdens afgrøder i fremtiden skal gemmes dybt inde i klippefjeldet, så de sikres for eftertiden.
Frøenes “Fort Knox” skal stå færdig i slutningen af 2008 og bl.a. huse 100.000 varianter af ris og 1.000 slags bananer. Nogle frø vil være helt små, andre så store som kokosnødder.
Bent Skovmand talte 6 sprog og rejste til de fjerneste og mest uvejsomme egne af Jorden – fra Tibet til Guatemala – for at finde bevaringsværdige frøsorter. Hans indsats for menneskehedens fremtidige fødevaresikkerhed betegnes af “New York Times” som banebrydende.
Han efterlader sig hustru og 4 børn.