Sudan-specialist fylder rundt

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

“Alt, hvad jeg har set og hørt og sanset de sidste uger, peger mod en omfattende katastrofe med store dødstal nu og i de kommende måneder”.

Nils Carstensen fra Folkekirkens Nødhjælp sad i sommeren 2004 i en natflyver fra Khartoum og forsøgte at forstå, hvad han havde oplevet i Darfur-provinsen i Sudan.

Tanker, der senere blev formuleret som en kommentar om situationens alvor, bragt i dagbladet Politiken.

Nils Carstensen fik ret, som han så ofte har fået det, når det gælder Sudan og Afrika, blot med den tilføjelse, at de folkemordslignende slagterier i Darfur nu har stået på i 3 år.

I søndags (4. marts) fyldte den kendte journalist, nødhjælpsmand og kommentator 50, og vi iler med et desværre forsinket til lykke.

Han er formentlig den person herhjemme, der sidder inde med størst viden – og vel også engagement – om Sudan, Afrikas største nation. Den viden har han delt ud af i sit nuværende job på Folkekirkens Nødhjælp og mens han var ansat i den kirkelige nødhjælpssammenslutning, Act International, i Geneve i Schweiz.

Han har været udfarende som humanitær specialist i mange sammenhænge, og bl.a. skrevet reportagebogen “Mellemlanding – 35 minutter i Afrika” i 1996.

For ham selv blev det ikke til 35 minutter, men et livslangt engagement for det store kontinent i syd.