Ingeniører til Liberia for IUG

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Broingeniør Susanne Andersen skal sammen med civilingeniør Niels Østergaard de næste 10 uger assistere ved konstruktion og genopbygning af broer i Liberia i Vestafrika.

Udsendelsen sker gennem foreningen Ingeniører uden Grænser (IUG).

Liberia er et af Afrikas fattigste lande og ikke mindst infrastrukturen (veje, broer, havne m.v.) er ødelagt efter 14 års borgerkrig eller generel manglende vedligeholdelse.

IUGs projekt vil komme en stor del af landets befolkning til gavn, da broer har stor indvirkning på de lokale bønders adgang til aftagere af deres produkter.

29-årige Susanne Andersen kommer fra Odense og arbejder til daglig som broingeniør i Grontmij – Carl Bro. Det er første gang hun rejser til Afrika og er derfor spændt på de kommende 2 en halv måneds udfordringer.

– Jeg føler mig klar og godt rustet til de tekniske aspekter af opgaven, men er meget spændt på den anderledes kultur og de mange ukendte elementer i projektet, fortæller Susanne Andersen i Københavns lufthavn på vej til Liberia.

Niels Østergaard, der er 66 og fra Vejle, har en lang karriere med adskillige udlandsophold bag sig. Bl.a. har han været i Asien og Canada og var udsendt for IUG til Indonesien efter tsunamien.

Niels Østergaard har desuden været udstationeret flere gange i Afrika. Han har således været i Sudan for at bistå ved opbygning af infrastruktur til hjemvendte flygtninge og midlertidig programledelse af minerydningsprojekt.

Han føler sig derfor godt rustet til opgaven i Liberia. – Jeg glæder mig mest af alt over muligheden for at kunne videregive noget af de erfaringer, jeg har optjent gennem mange års arbejde i u-lande, siger han.

Formålet med at sende 2 ingeniører af sted samtidig skyldes stor mangel på yngre ingeniører med u-landserfaring.

Niels Østergaard skal derfor være mentor for Susanne Andersen og føre hende ind i de forskellige aspekter forbundet med at arbejde i Afrika, altimens de sammen assisterer med brobygning, udarbejder vejledninger, fører tilsynsprotokoller samt træner lokale entreprenører.

Projektet gennemføres i tæt samarbejde med Dansk Flygtningehjælp og udsendelsen er finansieret af Cowi Fonden.

Ingeniører uden Grænser (IUG) blev stiftet i 2001 og vil med udgangspunkt i ingeniørmæssig og teknisk ekspertise yde livsbevarende hjælp til katastroferamte områder samt yde teknisk humanitær bistand ved projekter, som kan afhjælpe nød.