Ambassadør gået bort

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Ambassadør William Friis-Møller, Hellerup, er død. Han blev 78. William Friis-Møller blev cand.jur. i 1963 og kom snart ind i udenrigstjenesten, hvor han gennemførte en fornem karriere frem til pensioneringen i 2001.

I en 3. Verdens-sammenhæng er det især Kina og Muhammed-krisen, der falder i øjnene. Han varetog Danmarks interesser i Kina som ambassadør fra 1991 til 1995 og var tillige sideakkrediteret i Nordkorea og fra 1992 også i Mongoliet.

I hans tid blomstrede forbindelserne uden at Danmark slap sit fokus på menneskerettighederne i den kommunistisk-styrede gigant.

F.eks. foldede han sig på en dansk børnefilmfestival i Beijing ud i sin fulde højde og opfordrede til, at også Kinas filmkunstnere fik lov til at udfolde sig frit.

Med hensyn til dav, statsminister Anders Foghs Rasmussens ageren under Muhammed-krisen var han stærkt kritisk. “Jeg er slet ikke sikker på, at jeg har lyst til at huske ham”, sagde William Friis-Møller til dagbladet Information i december 2010 og kaldte Foghs håndtering af Muhammed-krisen et af de største udenrigspolitiske fejltrin nogensinde.

Muhammed-krisen var dét, der under en frokostsammenkomst mellem eks-diplomater i december 2005 gjorde stemningen ophedet. Fogh havde få uger forinden afvist at mødes med muslimske diplomater, som ville diskutere sagen om Muhammed-tegningerne, der havde udviklet sig til Muhammed-krisen. Men ifølge Fogh var det ikke grund nok til at mødes med diplomaterne:

“Vi følte, det var et diplomatisk fejltrin, at han ikke ville mødes med de islamiske landes ambassadører i København. Diplomati og udenrigspolitik består i et vist omfang af samtale med andre mennesker, hvor man lytter til, hvad de har på hjerte og giver udtryk for sine egne synspunkter. Det var en fejl at afvise at mødes, uden at opstille et alternativ. At sige farvel og tobak gør man altså ikke i vores branche, sagde William Friis-Møller.

Han var medunderskriver på det debatindlæg, som 22 tidligere ambassadører under frokostarrangementet besluttede at skrive, selv om de hverken før eller siden har formuleret et samlet opråb.

“Det er ikke noget, vi plejer at gøre. Det sker aldrig. Men det her var bare så voldsom en ting. Vi har selv gjort tjeneste i udlandet og kunne levende forestille os, hvordan vi selv ville reagere på at blive fejet væk af ophavslandets regeringschefer på den måde, som det skete i Danmark. Så vi blev bekymrede over denne nye udvikling i dansk diplomati og udenrigspolitik”, huskede William Friis-Møller.

Efter en tid som OSCE-ambassadør kom han til retræteposten som ambassadør i Stockholm fra 1998 til 2001.

Han efterlader sig hustruen Alice Friis-Møller og parrets børn.

William Friis-Møller blev født 5. december 1935 og døde 4. januar 2014.