Et liv i kampen mod tortur – Bent Sørensen

Forfatter billede

Professor, dr.med. Bent Sørensen, Skodsborg, – læge, forsker, humanist og torturbekæmper – fylder 90 lørdag den 8. marts 2014.

Fødselaren er fortsat aktiv både som fremtrædende mediciner og i arbejdet mod tortur og med rehabilitering af torturofre, selv om han for et par år siden opgav arbejdet som konsulent for Det Internationale Rehabiliteringsråd for Torturofre (IRCT), der har sit verdenssekretariat i København.

Bent Sørensen var noget svækket efter en større hjerteoperation i 2008 og ben-amputation i 2010.

Siden kom han atter i vigør – både som vinterbader og menneskeretsforkæmper. Efter hjerteoperationen er det blevet til en halv snes videnskabelige artikler, politiske bøger og pjecer samt undervisning, indtil han tidligere i år trak sig som bestyrelsesformand for Parker–instituttet ved Frederiksberg Hospital.

Bent Sørensen, der i 1976 blev udnævnt til professor i kirurgi ved Københavns Universitet, blev med årene mere og mere interesseret og engageret i arbejdet med torturofre.

I 1984 valgtes han så til formand for Rehabiliterings- og Forskningscentret for Torturofre, RCT, der var oprettet af hans senere hustru, Inge Genefke. (RCT hedder nu Dignity – Dansk Institut Mod Tortur).

Bent Sørensen blev snart en topfigur i det internationale arbejde mod tortur. Han kom ind i FNs Komite mod Tortur og Europarådets Komite til forebyggelse af Tortur.

Det krævede hans tilstedeværelse uden for Danmark i omkring 120 dage om året, så han måtte i 1990 opgive sin stilling som overlæge på brandsårsafdelingen ved Hvidovre hospital samt sige farvel til professoratet.

Grufulde og rystende beretninger

I 2012 udsendte journalist Preben Lund portrætbogen “En Smerte så stor – Et liv i humanismens og medicinens tjeneste” om Bent Sørensen som læge, forsker, humanist og torturbekæmper.

Bogen fortælles i tredjeperson, med mange direkte citater af Bent Sørensen. Den er skrevet på grundlag af timelange tematiske samtaler.

Hans beretninger heri er på mange måder grufulde og rystende. Hans foragt for læger, der medvirker til tortur, er derfor grænseløs, og han har meget skarpe og præcise meninger om “de gode staters” stiltiende accept af tortur, af geopolitiske og handelsmæssige årsager.

Han lægger ikke fingrene imellem, når det gælder om at beskrive, hvad han opfatter som det rene hykleri fra den vestlige verdens side. Han er kontroversiel, men meget velargumenteret og kan formulere sig på en måde, så alle kan være med.

Danmark i krig – og grundloven

I 2011 udsendte Bent Sørensen det lille skrift ”Begik Højesteret Statskup?” om grundlaget for beslutningen om Danmarks deltagelse i Irak-krigen.

Dette var også temaet for en velbesøgt høring, som Bent Sørensen stod for på Christiansborg i marts 2013.

Som opfølgning på høringen udsendte Bent Sørensen op til Folkemødet på Bornholm i 2013 skriftet ”Tavshedens mur”.

Heri tager han stilling til planerne om at en koalition af vestlige lande med USA i spidsen og uden et FN-mandat ville gribe militært ind i Syrien efter det forfærdelige giftgas-angreb, som vakte bestyrtelse verden over.

En militær intervention uden et FN-mandat var i strid med folkeretten og FN-pagten, hed det. Tillige var – er – brug af danske militære midler i Syrien i strid med Grundloven, som Bent Sørensen grundigt dokumenterede.

I § 19,2 i Grundloven hedder det: ”Bortset fra forsvar mod væbnet angreb på riget eller danske styrker kan kongen ikke uden Folketingets samtykke anvende militære magtmidler mod nogen fremmed stat.”

I forbindelse med at den ny grundlov skulle til folkeafstemning, blev det i februar 1953 fra Folketingets talerstol af forslagsordføreren netop forklaret, at ”Militære magtmidler kan kun anvendes som forsvar mod angreb eller som sanktioner i overensstemmelse med de Forenede Nationers pagt”.

Senest har han – udover de irakiske tortursager – sammen med Inge Genefke og cand.mag. Tue Magnussen i januar politianmeldt den tidligere israelske ambassadør Carmi Gillon med det formål at Danmark kunne leve op til sin konventionsmæssige forpligtelse til at retsforfølge Gillon for hans ansvar for og opfordring til tortur.

Født på en særlig mærkedag

Bent Sørensen er født på Kvindernes Internationale Kampdag, og hvis der er nogen kvinde, som har givet despoter og bødler kamp til stregen, så er det hans udkårne, Inge Genefke.

Han er født i Fredericia, hvor den vigtigste mærkedag er årsdagen for de danske styrkers udfald fra den historiske fæstningsby under Treårs-krigen. Det fandt sted den 6. juli 1849 og endte i en strålende sejr over slesvig-holstenerne trods det smertefulde tab af generalmajor Olaf Rye.

Inge Genefke er af alle dage netop født den 6. juli, så de flager stadig i Fredericia på Bent Sørensens hustrus fødselsdag; i år på 165-årsdagen for slaget.

Mere om hende på
http://www.u-landsnyt.dk/navnenyt/m-rkedage/en-stor-dansker-fylder-75

I dag er parret især aktivt i den almennyttige fond ATSF, Anti Torture Support Foundation, med sæde i Skodsborg nord for København.

Fonden er stiftet af de to med økonomisk opbakning fra OAK Foundation og støtter det globale arbejde mod tortur

Man kan læse mere om ATSF, på
http://www.atsf.dk/ATSF/Danish.html og
http://www.atsf.dk/ATSF/Historie.html

Og mæcénen på
http://www.u-landsnyt.dk/navnenyt/m-rkedage/global-m-c-n-blir-70