Seniorrådgiver, sygeplejelærer og mag.scient. Lise Kaalund-Jørgensen, Roskilde, fylder 70 fredag d. 21. marts 2014. Hun har virket i og for u-landene i mere end fire årtier.
Af Lis Garval, U-landsnyt.dk
Lise Kaalund-Jørgensen. Der er navne, man husker og så er der personer, man ikke glemmer, når man har mødt dem.
Lise Kaalund hører til den sidste slags. Inden for dansk u-landsbistand blev hun næsten en myte, mens hun sprællevende i en årrække var aktivt medlem af Danidas styrelse.
Med et uimodståeligt engagement tog hun styrelsens rolle seriøst og blev personificeringen af dens berettigelse. Hun sagde, hvad hun mente, og hun sagde det højt.
Strategier og jordforbindelse
Hun havde fokus både på detaljen og den større sammenhæng i de projekter og programmer, Styrelsen skulle tage stilling, og den praktiske indfaldsvinkel var altid hendes.
Strategier og teorier fandt hun kun interessante, hvis hun kunne se jordforbindelsen.
Lise Kaalund-Jørgensen markede sig i Danidas nu hedengangne styrelse som få andre, og hun vandt respekt også fra dem, der ikke var enige med hende.
Hun havde en solid bagage med, og den gjorde hun flittigt brug af.
Startede ud i Yemen
Allerede i 1970 tog hun ud på sin første u-landsfærd, da hun som sygeplejerske rejste til Nordyemen for Folkekirkens Nødhjælp for sammen med en dansk og en yemenitisk jordemor at være med til at planlægge og gennemføre vaccinationer.
Derefter fulgte et rådgiverjob i Kenya som sygeplejelærer og efter en kort afstikker til Bangladesh, hvor emnet også var sundhedsuddannelse, foldede hendes karriere sig ud i Danmark.
Hun begyndte som sundhedslærer for frivillige, der skulle udsendes med MS, for at ende som direktør for hjemmeplejen i Helsingør Kommune. Derefter stod der først WHO og senere EU på visitkortet, da hun skulle udvikle sygeplejen i de baltiske lande til EU-standard.
Inden hun i 1998 blev ansat i Danida løste hun en række konsulentopgaver i Malawi, Tanzania og Ghana for blandt andre Dansk Røde Kors.
Specialet: Sundhed og hiv/aids
I Danidas sektorfaglige tjeneste (TSA) var hendes speciale reproduktiv sundhed og hiv/aids, og hun var blandt andet med til at formulere den danske handlingsplan til bekæmpelse af hiv/aids.
Efter fire år på Asiatisk Plads fristede muligheden for at arbejde ude igen, og fra 2003-005 var hun på ambassaden i Kampala ansvarlig for det store sundhedssektorprogram, som Danmark gennemførte i samarbejde med det ugandiske sundhedsministerium.
I 2008 sagde hun farvel til Danida og udenrigsministeriet, men ikke til sundhed og sundhedsmissioner.
Med ca. 30 års erfaring og speciale inden for reproduktiv sundhed, hiv/aids og sundhedsplanlægning og træning fortsatte hun som konsulent og fandt ekstra tid til at være ekstern lektor på København Universitet i faget, hiv/aids og den sociale kontekst i Afrika.
Sammen med sin livsledsager Margit Bjældager har hun gennem alle årene delt ferieturene mellem den store verden og Skagen, hvor familien har rødder.
Hun er den trofaste, der stadig har forbindelse med den kenyanske familie, som sørgede for hendes liv og velbefindende i 1975, ligesom hun og Margit har besøgt Uganda hvert andet efter de rejste hjem fra Kampala. Også her er der en familie, der er blevet deres.
Befriende kontant
Lise Kaalund-Jørgensen er den kontante type. Lige på og hårdt, om man vil.
Det virker dejligt befriende på de fleste, men kan også være skræmmende. For hendes mange venner og kolleger er det blot forrygende. Det er jo Lise, og de ved, at hun altid er der for dem. På sin måde.
Lise Kaalund-Jørgensen var pigemester i tennis i AB, og hun har stadig en hård baghånd. Det oplevede en ung mand, der på gaden i Kampala prøvede at rive hendes halskæde af.
Men ellers vil hun nu bruge sit boldøje på golfbanen. Fødselsdagsønsker er golfkøller.
Bridgestøvlerne har hun også fundet frem. Her skal hun løfte en tung arv. Hendes far var ikke kun dr. med. men Danmarksmester, Europamester og verdensmester i bridge.
Men det er kun en udfordring for Lise Kaalund-Jørgensen.