Congolesisk flygtning fik integrationspris

Forfatter billede

Den congolesiske flygtning Emile Djonga fra Haderslev har modtaget Tværkulturelt Centers integrationspris “Årets Krus”. Prisen blev overrakt af tidligere overrabbiner Bent Melchior – og dét til en mand, der ikke har set sin kone og seks børn i årevis.

Prisen gives til en kristen flygtning eller indvandrer, der har gjort en bemærkelses-værdig indsats for at blive integreret i det danske samfund og bygge bro mellem danskere og nydanskere.

42-årige Emile Djonga kom til Danmark i 2009 fra borgerkrigen i hjemlandet DR Congo. Han er uddannet sygeplejerske og sygeplejelærer og har netop afsluttet en dansk uddannelse som social- og sundhedshjælper. Oven i købet uden at have haft kontakt til sin familie, siden han kom hertil.

I fritiden er han aktivt engageret i bl.a. Luthersk Missions integrationsarbejde og en lokal menighed i Haderslev. Herigennem fik han kort efter ankomsten en dansk venskabsfamilie, der har været en stor støtte i hverdagen i et nyt land.

I sin tale til Emile Djonga tog Bent Melchior udgangspunkt i den overvældende omstændighed, at Emile ikke har haft kontakt med sin kone og sine seks børn, siden han forlod DR Congo for snart fem år siden. Han ved fortsat ikke, hvor de befinder sig.

“Din historie kaster en skygge over denne glade stund. Du er flygtning, og din familie – din kone og dine børn – er borte. Alligevel har du fundet styrke til at integrere dig i et land, der er meget forskelligt fra alt, hvad du kommer fra”.

“Du har været udsat for noget af det værste, som et menneske kan blive udsat for, nemlig at blive flygtning. Du måtte forlade dit land og din kultur uden at vide, hvordan du ville blive taget imod der, hvor du nåede frem. Du kom hertil uden historie og uden fortid. Du var tvunget til at starte forfra”.

Den tidligere overrabbiner har selv prøvet at være flygtning under anden verdenskrig og udtrykte stor respekt for den måde, hvorpå Emile Djonga har formået at arbejde sig ud af den negative position som flygtning for at blive en respekteret borger.

Han har lært det svære danske sprog og taget en uddannelse, hvor han i dag er den, der hjælper andre. Men han må indstille sig på, at i Danmark vil han altid tilhøre et mindretal.

“Det kan du aldrig arbejde dig ud af. Det vil bl.a. din hudfarve forhindre. Men jeg kan betro dig, at jeg kan heller ikke skjule, at jeg er medlem af et mindretal”.

“Men når en organisation, der omfatter 170 kristne kirker og organisationer, skal uddele en pris, så vælger de minsandten en jøde til at være deres talsmand. Det er dansk, når det er bedst. Vi er til syvende og sidst et solidarisk samfund”, sluttede Bent Melchior.