Ron Pundak in memoriam

Forfatter billede

Nekrolog af Jørgen Harboe

Ron Pundak døde fredag af kræft i sit hjem i Tel Aviv, 59 år gammel. Hvem var Ron Pundak? Han var søn af Politikens tidligere chefredaktør, Herbert Pundik.

Han var også historiker og journalist og skrev bl.a. for det israelske dagblad Ha-Aretz.

Men først og fremmest var han fredsaktivist. Sammen med sin historikerkollega Yair Hirschfeld tog han i begyndelsen af 1990’erne initiativ til en kontakt med Yassir Arafats Palæstinensiske Befrielses-organisation (PLO).

PLO var dengang adgang forbudt for alle israelere, men Pundak og Hirschfeld indså, at uden kontakt blev der aldrig fred i Israel-Palæstina og handlede derefter med stor dygtighed og civil ulydighed.

Først sammen med Hanan Ashrawi, Faisal Husseini og Sara Nusseibeh i Jerusalem og på Vestbredden og derefter med Abu Ala og andre i PLO-ledelsen, der dengang var forvist til Tunesien.

Oslo-aftalen

Izhak Rabins Arbejderpartiregering blev involveret via vicestatsministeren Yossi Beilin og udenrigsminister Shimon Peres og i dybeste hemmelighed forhandlede parterne en rammeaftale på plads i Norge under den norske regerings auspicier.

Det var den såkaldte Oslo-aftale fra august 1993, der blev beseglet i Camp David med et modvilligt håndtryk mellem Rabin og Yassir Arafat.

PLO anerkendte Israel og Israel anerkendte PLO. Vejen var banet for en to-statsløsning og en fredsaftale. Ikke mindst takket være Ron Pundak og Yair Hirschfeld.

Rammeaftalen blev som bekendt aldrig udfyldt.

Freden udeblev og dét, der skulle have været Palæstina er under israelsk pres og palæstinensisk udygtighed forkrøblet og forvitret i forfejlede ustabile småenheder på Vestbredden og i Gaza.

Pundak blev parkeret som leder af velmenende akademiske institutter. Det, der burde have været hans livsværk, ligger i ruiner, og nu er han død.

Og alligevel: Hvis nogen havde fortjent Nobels fredspris er det ham, Hirschfeld og de palæstinensere, der havde civilcourage nok til skabe et håb og vise en vej ud af den snart 100 år gamle konflikt, som næsten alle andre i praksis havde resigneret overfor.

De tabte, men nåede at vise, at der var og er en vej, og at en fredelig konfliktløsning er et alternativ til de sidste årtiers mange forgæves forsøg på at skabe fred med magt.

Pundak er død, men hans eksempel viser, at det umulige kan være muligt, hvis der er vilje og evne til at forsøge.

Ære være hans minde.

Jørgen Harboe er journalist og forfatter med u-landsforhold som speciale.

Interesserede kan også læse Anders Jerichows glimrende nekrolog i Politiken 12.4.14.